Počet záznamů: 1
Optické monitorovanie kyslíka a glukózy v priebehu fermentačného procesu v bioreaktore.
- 1.
SYSNO ASEP 0091176 Druh ASEP C - Konferenční příspěvek (mezinárodní konf.) Zařazení RIV D - Článek ve sborníku Název Optické monitorovanie kyslíka a glukózy v priebehu fermentačného procesu v bioreaktore. Překlad názvu The Optical Monitoring of Oxygen and Glucose during Fermentation in the Bioreactor.Optické monitorování kyslíku a glukózy v průběhu fermentačního procesu v bioreaktoru. Tvůrce(i) Bolyó, Juraj (UCHP-M)
Kuncová, Gabriela (UCHP-M) RID, SAIZdroj.dok. Zborník prednáškových a posterových príspevkov.. - Bratislava : STU Fakulta chemickej a potravinárskej technologie, 2007 / Staruch L. ; Morávková, H. H. - ISBN 978-80-227-2628-3 Rozsah stran s. 81-88 Poč.str. 8 s. Akce Medzinárodná konferencia o analytických metódach v potravinárstve, v súlade s harmonizáciou legislatívy EU Laboralim 2007 /16./ Datum konání 07.02.2007-08.02.2007 Místo konání Banská Bystrica Země SK - Slovensko Typ akce EUR Jazyk dok. slo - slovenština Země vyd. SK - Slovensko Klíč. slova glucose optical sensor ; oxygen optical sensor Vědní obor RIV CC - Organická chemie CEP GA104/05/2637 GA ČR - Grantová agentura ČR GA203/06/1244 GA ČR - Grantová agentura ČR OC 121 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy CEZ AV0Z40720504 - UCHP-M (2005-2011) Anotace MATINOES optický senzor na detekci kyslíku a glukosy bol použitý v priebehu fermentácie kvasinok S. cerevisiae DBM 60 a baktérií konsorcia NEM. Citlivosť a koncentračná škála senzorov závisela od struktury rutheniového komplexa. Po fermentácii, SEM mikroskopie citlivých vrstiev ukázala prítomnosť buniek na povrchu a vo vnitre, no odozva glukosového senzora bola stabilná v priebehu 6ti dennej fermentácie kvasinok. Signal MATINOES kyslíkového senzora súuhlasil s meraním na Clarkovej elektrodě po čas celé fermentácie konsorcia baktérii NEM. Překlad anotace MATINOES optical sensors of oxygen and glucose were applied during fermentation of S. cerevisiae DBM 60 and bacterial consortium NEM. A sensitivities and concentration ranges of sensors were influenced by structure of ruthenium complex. After fermentation, SEM of sensitive films revealed cells growth on theirs surface and inside but the response of glucose sensor was stable during 6 days of yeast fermentation. The signal of MATINOES oxygen sensor agreed with measurement of Clark electrode during full time of NEM fermentation. Pracoviště Ústav chemických procesů Kontakt Eva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227 Rok sběru 2008
Počet záznamů: 1