Počet záznamů: 1  

Effect of citrate ions on laser ablation of Ag foil in aqueous medium

  1. 1.
    SYSNO ASEP0085586
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevEffect of citrate ions on laser ablation of Ag foil in aqueous medium
    Překlad názvuVliv citrátových iontů na laserovou ablaci stříbrné fólie ve vodě
    Tvůrce(i) Šišková, K. (CZ)
    Vlčková, B. (CZ)
    Turpin, P. Y. (FR)
    Fayet, C. (FR)
    Hromádková, Jiřina (UMCH-V) RID
    Šlouf, Miroslav (UMCH-V) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Journal of Physics: Conference Series. - : Institute of Physics Publishing - ISSN 1742-6588
    Roč. 59, - (2007), s. 202-205
    Poč.str.4 s.
    AkceInternational Conference on Laser Ablation /8./
    Datum konání11.09.2005-16.09.2005
    Místo konáníBanff
    ZeměCA - Kanada
    Typ akceWRD
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovalaser ablation ; Ag nanoparticles
    Vědní obor RIVCF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    CEPGA203/04/0688 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z40500505 - UMCH-V (2005-2011)
    DOI10.1088/1742-6596/59/1/044
    AnotacePromoting effect of citrate in 1x10-5 - 1x10-2 M concentrations on laser ablation (LA)of a Ag foil in aqueous solution performed by ns laser pulses at 1064 nm is reported. Furthermore, adsorption of citrate ions was found to increase markedly the stability of the resulting LA-Ag hydrosol. The results are discussed on the basis of comparison of surface plasmon extinction spectral characteristics, transmission electron microscopy images, nanoparticle size distributions and surface-enhanced Raman scattering (SERS) spectral tests of hydrosols resulting from LA in neutral and acidic aqueous citrate solutions and in pure water.
    PracovištěÚstav makromolekulární chemie
    KontaktEva Čechová, cechova@imc.cas.cz ; Tel.: 296 809 358
    Rok sběru2008
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.