Počet záznamů: 1  

Národní identita a "rod' i jazik' " v Paisijově "Historii slavjanobulharské"

  1. 1.
    SYSNO ASEP0027720
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevNárodní identita a "rod' i jazik' " v Paisijově "Historii slavjanobulharské"
    Překlad názvuNational Identity and the words "genus"and "language (lingua)" in Monk Paisij´s "Slav-Bulgarian History".
    Tvůrce(i) Kříž, Vladimír (SLU-S)
    Zdroj.dok.Slavia. - : Slovanský ústav AV ČR, v. v. i. - ISSN 0037-6736
    Roč. 74, č. 1 (2005), s. 25-37
    Poč.str.13 s.
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovanational identity ; Bulgaria ; linguistics ; Slavonic Studies ; textual analysis
    Vědní obor RIVAI - Jazykověda
    CEZAV0Z90920516 - SLU-S (2005-2011)
    AnotaceStať se zabývá otázkou pojmů, podílejících se na vytváření novodobé národní identity na počátku bulharského obrození. Analyzuje text spisu "Istorija slavjanobolgarskaja" (1762) z hlediska kontextu a polysémie užitých slov rod, jazyk a dalších, spojených s představou národa. Dokládá "nehotovost" tehdejšího pojmu 'národ' ve srovnání s jeho dnešními obsahy, která se projevovala perifrastickými víceslovnými obraty.
    Překlad anotaceThe study treats of the terms actively participating in forming modern national identity in the beginning of Bulgarian National Revival. It analyses the text of the "Slav-Bulgarian History" (1762) focusing on the context and polysemy of the used words „genus“ and „language (lingua)“ and others connected with the notion of the nation. It stresses the evident „incompletness“ of the former term „nation“, which - in comparison with its current content - found expression in periphrastic multi-word expressions.
    PracovištěSlovanský ústav
    KontaktDana Pilátová, pilatova@slu.cas.cz, Tel.: 224 800 262
    Rok sběru2006
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.