Počet záznamů: 1  

Palaeomagnetism and magnetostratigraphy of Karst sediments in Slovenia

  1. 1.
    0308063 - GLÚ 2008 RIV SI eng B - Monografie kniha jako celek
    Zupan Hajna, N. - Mihevc, A. - Pruner, Petr - Bosák, Pavel
    Palaeomagnetism and magnetostratigraphy of Karst sediments in Slovenia.
    [Paleomagnetismus a magnetostratigrafie krasových sedimentů ve Slovinsku.]
    Ljubljana: Založba ZRC, ZRC SAZU, 2008. 266 s. Carsologica, 8. ISBN 978-961-254-058-6
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z30130516
    Klíčová slova: palaeomagnetism * magnetostratigraphy * karst sediments * Slovenia
    Kód oboru RIV: DE - Zemský magnetismus, geodézie, geografie

    Intensive palaeomagnetic research in Slovenia has contributed substantially to the understanding of cave sediments in different tectonic and geomorphic settings in the territory. However results suggest that there were probably some distinct phases of masive deposition in caves. The podest one took place from about 1.8 to more than 5.4 ma (with two distinct phases at 1.8-3.6 and about 4.1-5.4 Ma). For the first time in Slovenia, biostratigraphic data helped to correlate magnetostratigraphy logs with the GPTS and to allocate the cave fill agens more precisely to pre-Quaternary times.

    Intensivní paleomagnetické výzkumy ve Slovinsku významně přispěly k novým poznatkům o jeskynních sedimentech v odlišných tektonických jednotkách a geomorfologického postavení ve zkoumaném území. Výsledky však naznačují, že zde byly pravděpodobně různé fáze impozantního ukládání jeskynních sedimentů. Nejstarší fáze sedimentace zahrnuje období přibližně od 1.8 až po více než 5.4 Ma (se dvěma odlišnými fázemi od 1.8-3.6 a cca 4.1-5.4 Ma). Poprvé ve Slovinsku biostratigrafická data pomohla ke korelaci magnetostratigrafického profilu se škálou GPTS, a tím k přesnějšímu časovému přiřazení jeskynních výplní v předkvartérní době.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0160651
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.