Počet záznamů: 1  

Immobilization of mixed bacterial cultures degrading EDTA and isolated from Bulgarian and Czech sources

  1. 1.
    0102726 - UEK-B 20043021 RIV BG eng J - Článek v odborném periodiku
    Ivanova, V. - Tonkova, A. - Vassileva, A. - Šafaříková, Miroslava
    Immobilization of mixed bacterial cultures degrading EDTA and isolated from Bulgarian and Czech sources.
    [Imobilizace směsných bakteriálních kultur degradujících EDTA izolovaných z bulharských a českých zdrojů.]
    Scientific Works of University of Food Technologies - Plovdiv. Roč. 51, č. 3 (2004), s. 312-317. ISSN 0477-0250.
    [Food Science, Techniques and Technologies 2004. Plovdiv, 27.10.2004-29.10.2004]
    Grant CEP: GA AV ČR IBS6087204
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z6087904
    Klíčová slova: EDTA * degradation * immobilization
    Kód oboru RIV: EE - Mikrobiologie, virologie

    Studies were carried out on immobilization of mixed bacterial cultures. Various gel matrices for immobilization were compared (Ca-alginate, ?-carrageenan, agar, polyacrylamide). The optimal immobilization parameters (gel and biocatalyst concentration, initial cell loading) were determined. Biocatalysts with high operational stabilities and metabolizing effectively Na2EDTA were obtained. The decomposition of Fe(III)-EDTA and Mg(II)-EDTA complexes with immobilized mixed bacterial cultures was also studied

    Bala studována imobilizace směsných bakteriálních kultur. Pro imobilizaci byly porovnány různé gelové matrice (Ca-alginát, ?-carrageenan, agar, polyakrylamid). Byly stanoveny optimální parametry imobilizace (gel a biokatalytická koncentrace, počáteční koncentrace buněk). Byly získány biokatalyzátory s vysokou operační stabilitou metabolizující Na2EDTA. Také byl studován rozklad Fe(III)-EDTA a Mg(II)-EDTA komplexů imobilizovanými směsnými bakteriálními kulturami
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0010065

     
     

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.