Počet záznamů: 1  

Electrochemical Tuning of Electronic Structure of Carbon Nanotubes and Fullerene Peapods

  1. 1.
    0101046 - UFCH-W 20040040 RIV GB eng J - Článek v odborném periodiku
    Kavan, Ladislav - Dunsch, L. - Kataura, H.
    Electrochemical Tuning of Electronic Structure of Carbon Nanotubes and Fullerene Peapods.
    [Elektrochemicky generované změny elektronové struktury uhlíkových nanotub a fulllerenových lusků.]
    Carbon. Roč. 42, - (2004), s. 1011-1019. ISSN 0008-6223. E-ISSN 1873-3891
    Grant CEP: GA AV ČR IAA4040306; GA MŠMT ME 487
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z4040901
    Klíčová slova: electrochemical analysis * carbon nanotubes * Raman spectroscopy
    Kód oboru RIV: CG - Elektrochemie
    Impakt faktor: 3.331, rok: 2004

    Single-wall carbon nanotubes, fullerene peapods (C60/@SWCNT, C70/@SWCNT) and double-wall carbon nanotubes can be charged electrochemically in various media, such as acetonitrile electrolyte solutions or 1-butyl-3-methylimidazolium tetrafluoroborate/hexafluorophosphate melts (ionic liquid). Electrochemistry of nanotubes and peapods is dominated demostrate reversible bleaching of the allowed optical transitions between Van Hove singularities. The bleaching of optical transitions, induced by charge-transfer, is mirrored by quenching of resonance Raman spectra in the region of tube-related modes.

    Jednostěnné uhlíkové nanotuby, fullerenové lusky C60 a C70 a dvojstěnné nanotuby lze nabíjet elektrochemicky v různých prostředích. Elektrochemické dopování uhlíkových nanotub a fullerenových lusků C60 a C70 bylo studováno v prostředí acetonitrilu a v iontových kapalinách. Spektroelektrochemii uhlíkových nanotub a fullerenových lusků dominují efekty vyhasínání optických přechodů mezi van Hoveho singularitami. To způsobuje též zeslabování resonančních Ramanových spekter v oblasti vibračních modů uhlíkové nanotuby.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0008515

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.