Počet záznamů: 1  

Predicting the increase in electron affinity of phenoxy upon fluorination

  1. 1.
    0586913 - ÚFCH JH 2025 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
    Clarke, C. J. - Gibbard, J. A. - Brittain, W. D.G. - Verlet, Jan Raf Rogier
    Predicting the increase in electron affinity of phenoxy upon fluorination.
    Journal of Fluorine Chemistry. Roč. 277, JUL 2024 (2024), č. článku 110306. ISSN 0022-1139. E-ISSN 1873-3328
    Grant CEP: GA MŠMT EH22_008/0004649
    Grant ostatní: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy(CZ) CZ.02.01.01/00/22_008/0004649
    Institucionální podpora: RVO:61388955
    Klíčová slova: Anion photoelectron spectroscopy * Electron affinity * Fluorination * Fluorine chemistry * Phenoxy radical
    Obor OECD: Physical chemistry
    Impakt faktor: 1.9, rok: 2022
    Způsob publikování: Open access

    The site-specific fluorination of organic compounds can alter their electron affinity, EA, which in turn can be used to control their reactivity, physical properties, or binding affinities. Using anion photoelectron spectroscopy, we show that for the multiply fluorinated phenoxy radical, the change in EA is predominantly additive per fluorination and can be predicted by the simple formula: ΔEA = ∑iΔEAi − ΔEAC, where the numeric index i indicates the positions of fluorination. A small cooperative effect, ΔEAC, destabilizes the anion, but this only accounts for 11 % of the total ΔEA, in the extreme case of pentafluorophenolate. Our experimental results are consistent with those calculated using density functional theory, demonstrating the suitability of electronic structure calculations in the prediction of fluorination effects, for practical use in the synthetic design of organofluorines.
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0354283

     
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    0586913.pdf01.5 MBopen accessVydavatelský postprintpovolen
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.