Počet záznamů: 1  

Molecular sensitised probe for amino acid recognition within peptide sequences

  1. 1.
    0581766 - FZÚ 2024 RIV US eng J - Článek v odborném periodiku
    WU, X. - Borca, B. - Sen, S. - Koslowski, S. - Abb, S. - Rosenblatt, D.P. - Gallardo Caparrós, Aurelio Jesús - Mendieta Moreno, Jesús Ignacio - Nachtigall, Matyáš - Jelínek, Pavel - Rauschenbach, S. - Kern, K. - Schlickum, U.
    Molecular sensitised probe for amino acid recognition within peptide sequences.
    Nature Communications. Roč. 14, č. 1 (2023), č. článku 8335. E-ISSN 2041-1723
    Grant CEP: GA ČR(CZ) GX20-13692X
    Výzkumná infrastruktura: e-INFRA CZ II - 90254; CzechNanoLab II - 90251
    Institucionální podpora: RVO:68378271
    Klíčová slova: SPM * recogniton * peptides * DFT
    Obor OECD: Atomic, molecular and chemical physics (physics of atoms and molecules including collision, interaction with radiation, magnetic resonances, Mössbauer effect)
    Impakt faktor: 16.6, rok: 2022
    Způsob publikování: Open access

    The combination of low-temperature scanning tunnelling microscopy with a mass-selective electro-spray ion-beam deposition established the investigation of large biomolecules at nanometer and sub-nanometer scale. A selective intermolecular interaction between the sensitiser attached at the tip-apex and the target amino acid on the surface induces an enhanced tunnelling conductance of one specific spectral feature, which can be mapped in spectroscopic imaging. Density functional theory calculations suggest a mechanism that relies on conformational changes of the sensitiser that are accompanied by local charge redistributions in the tunnelling junction, which, in turn, lower the tunnelling barrier at that specific part of the peptide.
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0349912

     
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    0581766.pdf02.4 MBCC licenceVydavatelský postprintpovolen
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.