Počet záznamů: 1  

Metody měření vlhkosti v historickém zdivu s příklady využití na archeologických areálech pod III. nádvořím Pražského hradu

  1. 1.
    0578287 - ARÚ 2024 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Weiss, T. - Kalianková, K. - Slavík, M. - Mareš, J. - Maříková-Kubková, Jana - Válek, Jan
    Metody měření vlhkosti v historickém zdivu s příklady využití na archeologických areálech pod III. nádvořím Pražského hradu.
    [Methods of moisture measurement in historical masonry with examples of use on archaeological sites under the 3rd courtyard of Prague Castle.]
    Zprávy památkové péče. Roč. 82, č. 1 (2022), s. 88-96. ISSN 1210-5538
    Grant CEP: GA TA ČR(CZ) TL03000603
    Institucionální podpora: RVO:67985912 ; RVO:68378297
    Klíčová slova: masonry moisture * Prague Castle * resistivity method
    Obor OECD: Archaeology; Materials engineering (UTAM-F)
    Způsob publikování: Open access
    https://zpp.npu.cz/pdfs/zpp/2022/01/10.pdf

    Degradace zdiva historicky cenných staveb je často vázána na přítomnost vlhkosti, která má vliv na solné, mrazové a biogenní zvětrávání či na bobtnání jílových minerálů. Článek přibližuje využití metod (odporové, elektromagnetické, tepelných pulzů, využívající reaktivní barvivo, infračervené termografie nebo tenzometrie) k monitoringu přítomnosti vody ve stavebních konstrukcích s důrazem na jejich využití v památkové péči, shrnuje na jednom místě jejich principy, výhody, nevýhody a možnosti jejich vzájemné kombinace.

    Degradation of the masonry of historically valuable buildings is often linked to the presence of moisture, which affects salt, frost and biogenic weathering or the swelling of clay minerals. The article describes the use of methods (resistive, electromagnetic, heat pulses, using reactive dye, infrared thermography or tensometry) to monitor the presence of water in building structures with an emphasis on their use in historic preservation, summarizes their principles, advantages, disadvantages and possibilities of their mutual combination in one place.
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0347318

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.