Počet záznamů: 1  

Naše profesionální deformace a problém kritiky. Ke Guilloryho úvaze o situaci literární vědy

  1. 1.
    0571029 - ÚČL 2024 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Müller, Richard
    Naše profesionální deformace a problém kritiky. Ke Guilloryho úvaze o situaci literární vědy.
    [Our Professional Deformation and the Problem of Critique. Notes on Guillory’s Essay on the Situation of Literary Criticism.]
    Česká literatura. Roč. 71, č. 1 (2023), s. 52-61. ISSN 0009-0468. E-ISSN 2571-094X
    Institucionální podpora: RVO:68378068
    Klíčová slova: formation of disciplines * criticism * surface reading
    Obor OECD: Literary theory
    Impakt faktor: <0.1, rok: 2022
    Způsob publikování: Open access
    https://kramerius.lib.cas.cz/uuid/uuid:c22e49fa-e71e-43f2-89a3-28019f6b06b4

    Článek situuje problém identity oboru literární věda (literary criticism) do rámce dialogu s tezemi vyslovenými v monografii Johna Guilloryho Professing Criticism: Essays on the Organization of Literary Study s vyzdvižením kontrastů při formaci moderní anglosaské a české literární vědy. Text se v rámci tohoto dialogu a s uplatněním historické a metaoborové perspektivy dotýká problémů současných teorií „plochého“ a „deskriptivního“ čtení.

    The article sets up the issue of literary criticism’s identity in dialogue with the ideas presented by John Guillory in his Professing Criticism: Essays on the Organization of Literary Study, and highlights the contrastive constitutive points of the formation of modern Anglo-Saxon and Czech literary criticism (science). As part of this dialogue, the text touches upon the problems of current theories of ‘surface’ and ‘descriptive reading’, employing a larger historical and meta-disciplinary perspective.
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0342346

     
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    Naše profesionální deformace.pdf7100.9 KBVydavatelský postprintpovolen
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.