Počet záznamů: 1  

Surface enhancement using black coatings for sensor applications

  1. 1.
    0566581 - FZÚ 2023 RIV CH eng J - Článek v odborném periodiku
    Hruška, M. - More Chevalier, Joris - Fitl, Přemysl - Novotný, Michal - Hruška, Petr - Prokop, Dejan - Pokorný, Petr - Kejzlar, Jan - Gadenne, V. - Patrone, L. - Vrňata, M. - Lančok, Ján
    Surface enhancement using black coatings for sensor applications.
    Nanomaterials. Roč. 12, č. 23 (2022), č. článku 4297. E-ISSN 2079-4991
    Grant CEP: GA MŠMT(CZ) EF16_019/0000760; GA ČR(CZ) GA21-09685S
    Grant ostatní: OP VVV - SOLID21(XE) CZ.02.1.01/0.0/0.0/16_019/0000760
    Institucionální podpora: RVO:68378271
    Klíčová slova: nanostructured materials * black aluminium * black gold * QCM sensors * sensor applications * sputtering depositions * evaporation depositions
    Obor OECD: Condensed matter physics (including formerly solid state physics, supercond.)
    Impakt faktor: 5.3, rok: 2022
    Způsob publikování: Open access

    The resolution of a quartz crystal microbalance (QCM) is particularly crucial for gas sensor applications where low concentrations are detected. This resolution can be improved by increasing the effective surface of QCM electrodes and, thereby, enhancing their sensitivity. For this purpose,various researchers have investigated the use of micro-structured materials with promising results. Herein, we propose the use of easy-to-manufacture metal blacks that are highly structured even on a nanoscale level and thus provide more bonding sites for gas analytes. Two different black metals with thicknesses of 280 nm, black aluminum (B-Al) and black gold (B-Au), were deposited onto the sensor surface to improve the sensitivity following the Sauerbrey equation.
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0337936

     
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    0566581.pdf07.5 MBCC LicenceVydavatelský postprintpovolen
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.