Počet záznamů: 1  

Potravinový odpad: monitoring, prevence a příklady dobré praxe

  1. 1.
    0565184 - SOÚ 2023 RIV cze U - Uspořádání akce
    Hanzlová, Radka
    Potravinový odpad: monitoring, prevence a příklady dobré praxe.
    [Food waste: monitoring, prevention and good practices.]
    [Praha, 24.10.2022-24.10.2022, (K-CST 40/0)]
    Grant ostatní: AV ČR(CZ) StrategieAV21/19
    Program: StrategieAV
    Institucionální podpora: RVO:68378025
    Klíčová slova: food waste * monitoring * prevention * research * good practices
    Obor OECD: Sociology

    Plýtvání potravinami je velký celosvětový problém, který má dopady jak ekologické, ekonomické, tak i sociální. Na celém světě se vyhodí zhruba 1/3 vyprodukovaných potravin, což v přepočtu vychází na 1,3 miliardy tun v hodnotě přibližně 1 bilionu dolarů. K plýtvání potravinami dochází v průběhu celého distribučního řetězce potravin od zemědělské produkce až po konečnou spotřebu v domácnostech. V raných fázích dochází k potravinovým ztrátám („food losses“), v pozdějších fázích na úrovni spotřeby (prodej, domácnosti) vzniká potravinový odpad („food waste“). Pokud se zaměříme pouze na potravinový odpad, tak nejvíce ho vyprodukují jednotlivci v domácnostech (61 %). Jednotlivci tak představují klíčové aktéry v boji proti potravinovému odpadu, protože změnou individuálního chování může každý jedinec přispět k jeho řešení.
    Cílem této konference je poukázat na problém potravinového odpadu, představit možnosti jeho monitoringu (měření) včetně jejich praktického použití, dále bude pozornost věnována prevenci předcházení vzniku potravinového odpadu a nebudou chybět ani konkrétní příklady dobré praxe.


    Food waste is a major global problem with environmental, economic and social impacts. Around 1/3 of the food produced worldwide is wasted, which equates to 1.3 billion tonnes worth around $1 trillion. Food waste occurs throughout the entire food supply chain, from agricultural production to final consumption in households. Food losses occur at the early stages, while food waste occurs at the later stages at the consumption level (retail, households). If we focus only on food waste, most of it is produced by individuals in households (61%). Individuals are thus key actors in the fight against food waste, as each individual can contribute to tackling it by changing individual behaviour.
    The aim of this conference is to highlight the problem of food waste, to present the possibilities of monitoring (measuring) it, including its practical application, and to focus on the prevention of food waste and concrete examples of good practice.
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0336699

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.