Počet záznamů: 1  

Epigraphica & Sepulcralia 13. Georgio Roháček sexagenario oblata. Fórum epigrafických a sepulkrálních studií

  1. 1.
    0563863 - ÚDU 2023 RIV CZ cze M - Část monografie knihy
    Hlobil, Ivo
    K výzkumu a autenticitě tovačovského quattrocenta.
    [On the Research and Authenticity of the Tovačov Quattrocento.]
    Epigraphica & Sepulcralia 13. Georgio Roháček sexagenario oblata. Fórum epigrafických a sepulkrálních studií. Praha: Artefactum, 2022 - (Vrána, D.; Marešová, J.; Chlíbec, J.; Uhlíková, K.), s. 127-136. ISBN 978-80-88283-74-4
    Institucionální podpora: RVO:68378033
    Klíčová slova: epigraphy * architecture * renaissance * Tovačov * Moravia * 15th century
    Obor OECD: Arts, Art history

    Text rekapituluje současné poznatky o první recepci italského quattrocenta v českých zemích, kterou charakterizuje sochařská výzdoba věže tovačovského zámku. Vytvořili ji neznámí italští umělci v době Ctibora Tovačovského z Cimburka (v roce 1492), kteří přišli do Tovačova z Budy po smrti Matyáše Korvína. Text vyvrací pozdější datování portálu zámku s ohledem na erbovní desku (a další indicie) se znaky Ctibora Tovačovského a jeho ženy Elišky z Melic, která nese typické znaky quattrocenta.

    The text recapitulates the current knowledge about the first reception of the Italian Renaissance of the Quattrocento in the Czech lands, as characterized by the sculptural decoration of the high tower of Tovačov castle that was created at the time of Ctibor Tovačovský of Cimburk (in 1492) by anonymous Italians who arrived in Tovačov from Buda after the death of Matthias Corvinus. The paper refutes the later date of the local known portal, especially with respect to the Quattrocento-style armorial plate with the alliance coats of arms of Ctibor Tovačovský of Cimburk and his wife Eliška of Melice, as well as further indicia.
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0339257

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.