Počet záznamů: 1  

Způsob stravování, nakupování a chování české společnosti vzhledem k životnímu prostředí – Potraviny 2022

  1. 1.
    0563070 - SOÚ 2023 CZ cze V - Výzkumná zpráva
    Hanzlová, Radka
    Způsob stravování, nakupování a chování české společnosti vzhledem k životnímu prostředí – Potraviny 2022.
    [Environmentally friendly food consumption choices, shopping, and behaviour in Czech society – Food 2022.]
    1. - Praha: Sociologický ústav AV ČR, v. v. i., 2022. 8 s. Tiskové zprávy CVVM, OR221018.
    Institucionální podpora: RVO:68378025
    Klíčová slova: organic waste * food * environmentally friendly behaviour * shopping behaviour
    Kód oboru RIV: AO - Sociologie, demografie
    https://cvvm.soc.cas.cz/cz/tiskove-zpravy/ostatni/ostatni-ruzne/5603-zpusob-stravovani-nakupovani-a-chovani-ceske-spolecnosti-vzhledem-k-zivotnimu-prostredi-potraviny-2022

    Do speciálního výzkumu Potraviny 2022 jsme zařadili i několik otázek týkajících se šetrného chování k životnímu prostředí v souvislosti s nakupováním potravin nebo způsobu stravování. Pro českou veřejnost je při nakupování potravin jednoznačně nejdůležitější cena a následně složení, naopak nejméně důležitý je obalový materiál. Téměř tři pětiny (58 %) dotázaných alespoň občas kompostují. Mezi nejvíce používané metody patří kompostování na zahradě a hnědé popelnice (tzv. kompostejnery).
    Biopotraviny alespoň občas nakupuje necelá čtvrtina (23 %) respondentů, což je v porovnání s rokem 2021 pokles o 10 procentních bodů.
    Z prospěšných aktivit pro životní prostředí si lidé v ČR nejčastěji na nákup nosí vlastní tašku a ve své domácností třídí běžný odpad. Naopak nejméně často nakupují zeleninu a ovoce do tzv. „nekonečných sáčků“ a omezují jízdy autem.

    The Public Opinion Research Centre’s special ‘Food 2022’ survey contained several questions about environmentally friendly behaviours that relate to what foods people buy and what they eat. The most important factor the Czech public considers when shopping for food is price, followed by a food’s ingredients, while the least important factor is the food’s packaging. Almost three-fifths (58%) of respondents at least sometimes sort organic waste. The most commonly used methods are composting in the garden and brown bins (called composters).
    Less than a quarter (23%) of respondents buy organic food at least sometimes, which compared to 2021 is a decrease of 10 percentage points.
    Among the environmentally beneficial activities, people in the Czech Republic most often carry their own bag for shopping and sort regular waste in their household. In contrast, they are least likely to buy vegetables and fruit in reusable bags and to reduce car journeys.
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0336718

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.