Počet záznamů: 1  

Čokoláda obohacená o sulforafan

  1. 1.
    0555477 - ÚVGZ 2022 RIV cze P1 - Užitný vzor, průmyslový vzor
    Balík, J. - Híc, P. - Soural, I. - Šnurkovič, P. - Tříska, Jan - Vrchotová, Naděžda - Houška, M. - Strohalm, J. - Jílek, L.
    Čokoláda obohacená o sulforafan.
    [Chocolate enriched with sulforaphane.]
    2021. Vlastník: Mendelova univerzita v Brně, Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v i., Výzkumný ústav potravinářský, Pure Food Czechia s.r.o. Datum udělení vzoru: 14.12.2021. Číslo vzoru: 35653
    Institucionální podpora: RVO:86652079
    Klíčová slova: chocolate * sulforaphane * broccoli sprouts * food * antioxidant
    Obor OECD: Food and beverages
    https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0035/uv035653.pdf

    Sulforafan vykazuje řadu biologických aktivit a přínosů pro zdraví lidí. Bylo zjištěno, že je velmi slibnou chemopreventivní látkou nejen proti různým druhům rakoviny, jako je rakovina prsu, prostaty, tlustého střeva, kůže, plic, žaludku a močového měchýře, ale také proti kardiovaskulárním chorobám a neurodegenerativním onemocněním a cukrovce. Sulforafan není teplotně stálý a dostává se ke spotřebitelům při konzumaci brukvovité zeleniny, ve které je ale jeho obsah velmi nízký. Cílem tohoto užitného vzoru bylo obohatit čokoládu o sulforafan pomocí přídavku lyofilizovaných klíčků brokolice během výroby čokolády a tím rozšířit sortiment potravin s obsahem sulforafanu. Ukazuje se, že v čokoládě je sulforafan velmi stabilní.

    Sulforaphane has a number of biological activities and benefits for human health. It has been found to be a very promising chemopreventive agent not only for various cancers such as breast, prostate, colon, skin, lung, stomach and bladder cancers, but also for cardiovascular and neurodegenerative diseases and diabetes. Sulforaphane is not temperature stable and reaches consumers when consuming cruciferous vegetables, but its content is very low. The aim of this utility model was to enrich chocolate with sulforaphane by adding lyophilized broccoli sprouts during chocolate production, thus expanding the range of foods containing sulforaphane. Sulforaphane appears to be very stable in chocolate.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0330019

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.