Počet záznamů: 1  

Tradiční kulturní kontexty pití alkoholu a kouření

  1. 1.
    0553122 - ÚJČ 2023 RIV CZ cze M - Část monografie knihy
    Šimečková, Marta
    Anýzka, brňola, enciánka aneb pojmenování destilátů a likérů v nářečích českého jazyka.
    [Names of distillates and liqueurs in Czech dialects (e.g. anýzka, brňola, enciánka).]
    Tradiční kulturní kontexty pití alkoholu a kouření. Uherské Hradiště: Slovácké muzeum, 2021 - (Číhal, P.; Vilímek, V.), s. 171-180. ISBN 978-80-87671-43-6
    Grant CEP: GA MK(CZ) DG20P02OVV029
    Výzkumná infrastruktura: LINDAT/CLARIAH-CZ - 90101
    Klíčová slova: dialectology * naming process * semantic motivation * etymological-onomasiological analysis * linguistic taboo
    Obor OECD: Linguistics

    Tradiční nářečí českého jazyka disponují pestrou škálou pojmenování pro destiláty a likéry, jak se lze přesvědčit na stránkách vznikajícího Slovníku nářečí českého jazyka. V databázi, o kterou se tento lexikon opírá, je evidováno více než 300 různorodých názvů ze zvoleného věcněvýznamového okruhu. U těchto výrazů byla provedena motivická klasifikace, sloužící jako podklad pro sémantické roztřídění slov do několika kategorií (např. pojmenování motivovaná složením lihoviny, pojmenování odrážející účinek pití alkoholu na chování nebo zdraví člověka, pojmenování vycházející z již existujících názvů pro nechutný nápoj nebo pokrm). Rozmanitost nářečních výrazů byla někdy způsobena snahou vyhnout se jazykovému tabu, byly tak utvořeny krycí názvy, jejichž motivace je dnes stěží odhalitelná.

    In traditional Czech dialects there is a wide range of names for distillates and liqueurs. It can be seen in the Dictionary of Czech Dialects. This electronic lexicon is based on a large dialect database containing more than 300 names from the selected semantic area. These names were divided into several categories (e.g. names motivated by composition of a drink, names reflecting the effect of alcohol drinking on human behavior or health, names based on words for a disgusting drink or food). The diversity found in some analyzed names was caused by avoiding a linguistic taboo, thus it is difficult to explain their motivation.


    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0328129

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.