Počet záznamů: 1  

Ne/znalosti o jídelníčku na panovnickém dvoře, in: Panovnická reprezentace v písemné kultuře středověku. Sborník k životnímu jubileu prof. PhDr. Ivana Hlaváčka, CSc. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2021, s. 51-60. (ed. Bláhová, M., Holá, M., Woitschová, K.) ISBN 978-80-246-4824-8

  1. 1.
    0548432 - HÚ 2022 RIV CZ cze O - Ostatní výsledky
    Dvořáčková-Malá, Dana
    Ne/znalosti o jídelníčku na panovnickém dvoře, in: Panovnická reprezentace v písemné kultuře středověku. Sborník k životnímu jubileu prof. PhDr. Ivana Hlaváčka, CSc. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2021, s. 51-60. (ed. Bláhová, M., Holá, M., Woitschová, K.) ISBN 978-80-246-4824-8.
    [Knowledge (?) of food at the royal court, in: Panovnická reprezentace v písemné kultuře středověku. Sborník k životnímu jubileu prof. PhDr. Ivana Hlaváčka, CSc. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2021, s. 51-60. (ed. Bláhová, M., Holá, M., Woitschová, K.) ISBN 978-80-246-4824-8.]
    2021
    Institucionální podpora: RVO:67985963
    Klíčová slova: royal court * alimentation * middle ages
    Obor OECD: History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)

    Studie se věnuje problematice stravy na panovnickém dvoře, potažmo jídelníčku českých panovníků. Poukazuje zároveň na to, že ač zajištění stravy patřilo k základním potřebám každodenního života nejen na středověkých dvorech, prameny v našem prostředí neposkytují přímé informace o konkrétním složení jídel. Pro sledovanou dobu středověku, tj. cca od 10. do 15. století, nevlastníme navíc ani kuchařské návody. Nejstarší rukopisná sbírka receptů pro vaření je doložena v českých zemích až k závěru středověkého období. Konkrétně pochází z konce 15. a počátku 16. století a vztahuje se spíše k městskému prostředí. Ve studii jsou proto sumarizovány maximální možné zmínky z pramenů zejména účetní povahy, přesněji řečeno vývoj účetních zápisů, které nákupy potravin pro dvorské prostředí českých králů přibližují.

    The study looks at alimentation at the royal court, and through this actual diet Bohemian rulers. It also poins out that althoug securing and provision of food was one of the basic needs of everyday life, et medieval courts and outside them, domestic sources do not provide us with direct information on the aktual composition of meals. For the Middle Ages Period ivestigated , i.e. from roughly the 10th to the 15th century, we do not have any cookery instructions. The oldest handwritten collection of recipes for cooking is seen in the Bohemian lands at the end of the Middle Ages. Specifically, this dates to the end ot the 15th and early 16th centuries and aplies more to the urban environment. Thus the study summaries the maximum possible extent of many mentions of diet in sources, in particular of an accounting nature, more specifically the development of accounting records, which give us a picture of the purchases of food for the court of the Bohiemian Kings.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0324460

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.