Počet záznamů: 1  

Beleš, cviboch, trnčené koláč aneb jak se dříve hodovalo na Hané

  1. 1.
    0545263 - ÚJČ 2022 CZ cze C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Šimečková, Marta
    Beleš, cviboch, trnčené koláč aneb jak se dříve hodovalo na Hané.
    [Dialect names of regional dishes in Haná region (e.g. beleš, cviboch, trnčené koláč).]
    Přednášky a besedy ze LIV. ročníku Letní školy slovanských (bohemistických) studii. Vol. 54. Brno: Masarykova univerzita, 2021 - (Rusínová, E.), s. 192-205. ISBN 978-80-210-9883-1.
    [Letní škola slovanských (bohemistických) studií /54./. Brno (CZ), 24.07.2021-21.08.2021]
    Grant CEP: GA MK(CZ) DG20P02OVV029
    Výzkumná infrastruktura: LINDAT/CLARIAH-CZ - 90101
    Klíčová slova: dialects * Hanakia/Haná * regional cuisine * loanword * semantic motivation
    Obor OECD: Linguistics
    Způsob publikování: Open access
    https://is.muni.cz/publication/1783519/en/Prednasky-a-besedy-z-LIV-rocniku-Letni-skoly-slovanskych-bohemistickych-studii

    Pro oblast Hané jsou typická moučná jídla, která se konzumovala jako každodenní pečivo, též byla připravována v rámci svátků a lidových obřadů. Článek představuje jednak příspěvek k poznání hanácké lidové kuchyně v dobách minulých, jednak jsou v něm výběrově analyzovány názvy pokrmů, zachycené v nářeční podobě, z hlediska jejich utvoření, původu či sémantické motivace.

    Region called Hanakia or the Haná region (Central Moravia) is characterized by flour dishes. Some dishes were prepared during the cultural festivals or folk customs, some were consumed daily. The article focuses on this phenomenon of traditional Hanakian cuisine. It selectively analyzes the dialectal names of dishes, especially in terms of their forming, origin and semantic motivation.

    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0322383

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.