Počet záznamů: 1  

Optimalizace infrastruktury a metodik hodnocení vlastností a chování systémů tenká vrstva – základní materiál s realizací měření na jednoduchých vzorkách i na reálných geometriích

  1. 1.
    0539012 - ÚT 2021 CZ cze V - Výzkumná zpráva
    Štěpánek, Ivo - Štěpánová, Lucie - Mertová, Andrea
    Optimalizace infrastruktury a metodik hodnocení vlastností a chování systémů tenká vrstva – základní materiál s realizací měření na jednoduchých vzorkách i na reálných geometriích.
    Praha: Ústav termomechaniky AV ČR, v. v. i., 2020. 108 s. T-554/20.
    Grant CEP: GA MŠMT(CZ) EF15_003/0000493
    Institucionální podpora: RVO:61388998

    Vzhledem k rozsáhlému souboru výsledků měření, které dokladují uvedené postupy, je realizován výběr výsledků u jednotlivých analytických metod. Na základě výsledků měření průběžně byly vybírány vhodné povrchové úpravy a geometrie nástrojů pro co nejefektivnější naplnění požadavku obráběcího procesu s optimalizovanými nástroji. Z pohledu analytických metod proběhla optimalizace vybraných analytických metod zejména indentačních a to v celém rozsáhlém rozsahu normálových sil od makro přes mikro až po nano pro hodnocení tvrdostních charakteristik, adhezívně kohezivního chování, křehkolomových vlastností a povrchového zpevňování s využitím jak statické indentace na makrotvrdoměru, statické i vrypové indentace na makroscratch testeru i nanoscratch testeru s využitím různých typů diamantových indentorů z pohledu geometrie a rozměrů pro realizaci velice rozdílných způsobů zatěžování a tím realizaci co největšího prověření rozdílů a odolnosti v jednotlivých systémech tenká vrstva – substrát pro možnosti správného výběru pro dané aplikační zaměření. Podařilo se finálně realizovat měření i na reálném stavu povrchu vzorků z pohledu zejména drsnosti ale i na konkrétních geometrických tvarech nástrojů a jejich funkčních plochách.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0317761

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.