Počet záznamů: 1  

Separation based characterization methods for the N-glycosylation analysis of prostate-specific antigen

  1. 1.
    0538553 - ÚIACH 2022 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
    Reider, B. - Jarvas, G. - Křenková, Jana - Guttman, A.
    Separation based characterization methods for the N-glycosylation analysis of prostate-specific antigen.
    Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. Roč. 194, FEB (2021), č. článku 113797. ISSN 0731-7085. E-ISSN 1873-264X
    Grant CEP: GA ČR(CZ) GA18-00062S
    Grant ostatní: AV ČR(CZ) MTA-19-06
    Program: Bilaterální spolupráce
    Institucionální podpora: RVO:68081715
    Klíčová slova: biomarkers * glycans * glycosylation * prostate cancer
    Obor OECD: Analytical chemistry
    Impakt faktor: 3.571, rok: 2021
    Způsob publikování: Omezený přístup

    Prostate cancer has the highest malignancy rate diagnosed in men worldwide. Albeit, the gold standard serum prostate-specific antigen (PSA) assays reduced the mortality rate of the disease, the number of false positive diagnoses steeply increased. Therefore, there is an urgent need for complementary biomarkers to enhance the specificity and selectivity of current diagnostic methods. Information about PSA glycosylation can help to fulfill this gap as alterations of its carbohydrate moieties due to cancerous transformation may represent additional markers to distinguish malignant from benign tumors. However, development of suitable methods and instrumentations to investigate the N-glycosylation profile of PSA represents a challenge. In this paper, we critically review the current bioanalytical trends and strategies in the field of PSA glycobiomarker research focusing on separation based characterization methods.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0316343

     
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    0538553.pdf34.1 MBAutorský postprintvyžádat
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.