Počet záznamů: 1
Trendy v konzumaci masa a dalších živočišných produktů ve středověké Praze
- 1.0520480 - ARÚ 2020 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
Kovačiková, L. - Trojánková, O. - Meduna, P. - Starec, P. - Burian, M. - Čiháková, J. - Frolík, Jan
Trendy v konzumaci masa a dalších živočišných produktů ve středověké Praze.
[Trends in the consumption of meat and other animal products in medieval Prague.]
Archeologické rozhledy. Roč. 71, č. 3 (2019), s. 529-552. ISSN 0323-1267
Výzkumná infrastruktura: ELIXIR-CZ - 90047
Institucionální podpora: RVO:67985912
Klíčová slova: animal skeletal remains * Middle Ages * consumption * animal production * Prague
Obor OECD: Archaeology
Způsob publikování: Open access
http://www.arup.cas.cz/wp-content/uploads/2010/11/AR_3_2019_TEXT-cover_1-4.pdf
Zpracován byl osteologický materiál z 8. - 14. století z několika míst Prahy (Pražský hrad, Malá Strana, Staré Město). Detailní vyhodnocení se zaměřením na druhové složení, úmrtní věk a pohlaví zvířat přináší bližší informace o složení stravy, kvalitě masa a využívání dalších živočišných produktů. Porovnáním souborů na prostorové a časové úrovni jsme se pokusili lépe porozumět trendům v hospodaření se zvířaty a spotřebě jejich produktů ve středověké Praze.
Osteological material from the 8th - 14th centuries was processed from several places in Prague (Prague Castle, Lesser Town, Old Town). A detailed evaluation of this material with a focus on the taxonomic representation, the slaughter age and the sex of the animals provides more detailed information on the composition of the diet, the quality of meat and the use of other animal products. By means of a comparison of multiple assemblages on the spatial and temporal level, we attempted to gain a better understanding of the trends in animal husbandry and the consumption of their products in medieval Prague.
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0305169
Počet záznamů: 1