Počet záznamů: 1  

Napříč Broumovským výběžkem

  1. 1.
    0500628 - GLÚ 2019 RIV CZ cze B - Monografie kniha jako celek
    Čech, S. - Prouza, V. - Mikuláš, Radek - Souček, M. - Stárková, M. - Rapprich, V. - Gürtlerová, P.
    Napříč Broumovským výběžkem.
    [Across the Broumov Promontory.]
    Praha: Praha: Česká geologická společnost, 2018. 56 s. Exkurze České geologické společnosti, 44. ISBN 978-80-87487-22-8
    Institucionální podpora: RVO:67985831
    Klíčová slova: geology * geomorphology * excursion guide
    Obor OECD: Geology

    Broumovský výběžek je geologicky i geomorfologicky unikátní částí Českého masivu, reprezentovaných zde prakticky pouze jeho pokryvnými útvary, tj. karbonem, permem, v Českém masivu výjimečném triasem a svrchní křídou. Permokarbon poskytl v dobách dobývání černého uhlí (zhruba do konce 20. století) bohatou flóru a faunu, trias je výjimečný společenstvy fosilních stop na místy prokazatelně eolických površích. Křídové křemenné pískovce vytvářejí rozsáhlá a nepřístupná skalní města, jde o nejobtížněji průstupnou krajinu v Evropě. Z vyhlídkových míst je Broumovský výběžek jedinečný jako exkurzní krajina s názornou stratigrafií a tektonickou stavbou.

    The Broumov promontory is geologically unique in the Bohemian Massif, represented here practically only by its cover units, i.e., Carboniferous, Permian, Triassic and Upper Cretaceous. Permian and Carboniferous provided in times of coal mining (roughly the end of the 20th century) rich fossil flora and fauna. Triassic is unique by the occurrence of trace fossils done partly in demonstrably aeolian layers. Cretaceous quartz sandstones form extensive and inaccessible rock cities, it's about the most difficult passable landscape in Europe. From the sightseeing places, the Broumov promontory shows demonstrative stratigraphy and tectonic structures.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0292712

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.