Počet záznamů: 1  

Je resveratrol opravdu lék proti stárnutí?

  1. 1.
    0498220 - ÚOCHB 2019 CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Jaklová Dytrtová, Jana - Jakl, M. - Straka, Michal - Kohlíková, E.
    Je resveratrol opravdu lék proti stárnutí?
    [Is resveratrol really an antiaging cure?]
    Vesmír. Roč. 97, č. 12 (2018), s. 732-733. ISSN 0042-4544. E-ISSN 1214-4029
    Institucionální podpora: RVO:61388963
    Klíčová slova: resveratrol * antioxidant * panacea
    Obor OECD: Physical chemistry

    Lidstvo v honbě za univerzálním všelékem a věčným mládím má tendenci podléhat často zkreslené a mnohdy i lživé reklamě. V případě resveratrolu je situace alarmující zejména kvůli zapojení vědce, který vědecká data upravoval, tak aby tím prokázal větší účinnost resveratrolu. Bohužel se tyto informace zatím nedostaly do všeobecného povědomí. Resveratrol je považován za antioxidant. A opravdu, v modelových systémech tímto způsobem také velmi dobře působí. Problém nastane ve chvíli, kdy chceme jeho pozitivní účinky jako zhášeče volných radikálů přenést do organismu na buněčnou úroveň. Resveratol je velmi málo rozpustný ve vodě a je také dostatečně reaktivní, proto se na cílové místo (tedy do mitochondrií buněk) dostane jen nepatrné množství z celkového alimentárně přijatého resveratrolu. Navíc resveratrol v přítomnosti dvoumocné mědi a trojmocného železa tyto dva kovy redukuje (čímž sám ztrácí antioxidační schopnost). Dále tyto kovy s nižším oxidačním číslem spouštějí tzv. Fentonovou rekci, která vede k produkci v organismu volných kyslíkových i hydroxylových radikálů! Článek vybízí k tomu, že je třeba informace posuzovat kriticky a ne černobíle. Často je totiž tajemství zdraví a šťastného života ukryto ne v „zázračných“ tabletkách, ale ve způsobu vnímání života.

    Humankind in pursuit of a universal panacea and eternal youth tends to be subject to often distorted and often false advertising. In the case of resveratrol, the situation is particularly alarming due to the involvement of the scientist who has edited the scientific data to show that resveratrol is more effective. Unfortunately, this information has not yet come to public awareness. Resveratrol is considered as an antioxidant. And indeed, it works very well in model systems. The problem arises when we want its positive effects as a quencher of free radicals to pass it on to the cellular level. Resveratol is very poorly soluble in water and sufficiently reactive, so only a small amount of the total food-borne resveratrol is given to the target site (ie, into the mitochondria of the cells). In addition, resveratrol in the presence of divalent copper and trivalent iron reduces these two metals (thereby losing its antioxidant ability). Furthermore, these metals with the lowered oxidation number trigger a so-called Fenton reaction, which leads to the production of free oxygen and hydroxyl radicals in the organism! The article encourages information to be judged critically and not black-and-white. Often, the secret of health and happy life is hidden not in "miraculous" pills, but in a way of perceiving life.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0290636

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.