Počet záznamů: 1  

Buněčné a molekulární základy imunologie 2017

  1. 1.
    0483684 - MBÚ 2018 RIV CZ cze M - Část monografie knihy
    Tlaskalová-Hogenová, Helena - Mestecký, J.
    Slizniční imunita a mikrobiota.
    [Mucosal immunity and microbiota.]
    Buněčné a molekulární základy imunologie 2017. Praha: Česká imunologická společnost, 2017 - (Tlaskalová-Hogenová, H.; Holáň, V.; Bilej, M.), s. 105-132. ISBN 978-80-906723-1-4
    Institucionální podpora: RVO:61388971
    Klíčová slova: mucosal immunity * microbiota
    Obor OECD: Immunology

    Hlavní úlohou slizničního imunitního systému je realizovat a řídit interakce organismu se vnějším světem. Je málo známou skutečností, že slizniční imunitní systém je tvořen u dospělého člověka velkou většinou, tj. 80% imunologicky aktivních buněk organismu. Největší množství imunologicky buněk je přítomno v tkáních zažívacího traktu, kde je také na nejrozsáhlejším epitelovém povrchu organismu, tj. na střevní sliznici, přítomno největší množství imunogenních podnětů.

    Most of our body surfaces covered by epithelial cells are populated by large numbers of microorganisms. Intestinal microbiota is composed mainly of bacteria but fungi, protozoa, archae and viruses are also present. Metagenomic approaches are currently being used to decipher the genome of the microbiota (microbiome), and, in parallel, functional studies are being performed to analyze the effects of the microbiota on the host. The interaction of macroorganism with commensal microorganisms substantially influences the development of the innate and adaptive arms of the mucosal immune system and development of systemic immunity. Numerous immunologically mediated chronic diseases may occur as a result of disturbance of intestinal microbiota composition („dysbiosis“), impaired mucosal barrier function and changes in immunoregulating mechanisms.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0278910

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.