Počet záznamů: 1  

Využití mikro- a nano- technologií pro analýzu chemického obsahu jediné buňky

  1. 1.
    0483164 - ÚIACH 2018 SK cze A - Abstrakt
    Klepárník, Karel
    Využití mikro- a nano- technologií pro analýzu chemického obsahu jediné buňky.
    ChemZi, Slovenský časopis o chémii pre chemické vzdelavanie, výskum a priemysel - Sborník 69. Zjazdu chemikov. Bratislava: Slovenská chemická spoločnosť, 2017. s. 1-1. ISSN 1336-7242.
    [Zjazd chemikov /69./. 11.09.2017-15.09.2017, Horný Smokovec]
    Grant CEP: GA ČR(CZ) GA17-01995S
    Institucionální podpora: RVO:68081715
    Klíčová slova: single-cell analysis * nanotechnologies * microtechnologies
    Kód oboru RIV: CB - Analytická chemie, separace

    Především díky rozvoji nanotechnologií v posledních deseti letech je možné analyzovat biologicky důležité molekuly a sledovat jejich reakce na povrchu i uvnitř živých buněk s nanometrovým prostorovým a pikosekundovým časovým rozlišením. Schopnost detekovat jedinou buňku, organelu nebo dokonce molekulu otvírá nebývalé možnosti pro bioanalytické aplikace. Pravděpodobně nejvýraznějšího pokroku bylo dosaženo v oblasti sekvenování DNA (next generation sequencing). Nové technologie umožňují číst sekvenci nukleotidů jedné molekuly DNA s rychlostí jejich inkorporace DNA polymerázou paralelně v milionech reakčních nanozkumavek. Tímto způsobem byla zvýšena rychlost určení kompletní sekvence lidského genomu z měsíců na desítky minut za cenu blížící se stu dolarů. Kromě technologie sekvenování DNA budou demonstrovány výsledky výzkumu aplikací nanočástic, kvantových teček, ve fluorescenční a elektronové mikroskopii. Ukázány budou naše výsledky aplikace chemických senzorů založených na Fӧrsterově resonančním přenosu energie (FRET) při výzkum buněčných signálních drah. Na příkladu intenzívní a extrémně stabilní katodoluminiscence nanočástic cerem dopovaného granátu upozorním na význam korelativní světelné a elektronové mikroskopie při zobrazení transmembránových receptorů Fas a Fas-ligand.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0278560

     
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    0483164.pdf0349 KBJinápovolen
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.