Počet záznamů: 1  

K fenomenognozii časového vědomí [Překlad]

  1. 1.
    0480291 - FLÚ 2018 RIV CZ cze T - Překlad
    Janoušek, Hynek
    K fenomenognozii časového vědomí [Překlad].
    [Towards a Phenomenognosy of Time Consciousness [Translation].]
    [KRAUS, O.: Zur Phänomenognosie des Zeitbewußtseins. Archiv für die gesamte Psychologie, 1975, č. 1-2, s. 1-22]. Filosofie dnes. Univerzita Hradec Králové. Roč. 8, č. 2 (2016), s. 81-89. ISSN 1804-0969
    Grant CEP: GA ČR(CZ) GAP401/11/0371
    Institucionální podpora: RVO:67985955
    Klíčová slova: Time Consciousness * Franz Brentano * Edmund Husserl * Anton Marty * Phenomenology
    Obor OECD: Philosophy, History and Philosophy of science and technology

    Přeložený text vydal v roce 1930 Oskar Kraus pod názvem Zur Phänomenognosie des Zeitbewußtseins v časopisu Archiv für die gesamte Psychologie, 75, n. 1-2, s. 1-22. Obsahuje výňatky z korespondence Franze Brentana a pražského profesora Karlo-Ferdinandovy univerzity Antona Martyho z roku 1895 a část Martyho přednášky o Brentanově teorii časového vědomí z téhož roku. Tématem textu je zdůvodnění přechodu od modelu časového vědomí, který pracuje s časovou modifikací předmětů představování, k modelu, který pracuje s časovou modifikací intencionálního vztahu k předmětu.

    The translated text was first published with the title Zur Phänomenognosie des Zeitbewußtseins in the journal Archiv für die gesamte Psychologie, 75, n. 1-2, pp. 1-22. It contains excerpts from the correspondence between Franz Brentano and the professor of Prague Charles-Ferdinand University written 1895 and an excerpt from Marty's lecture on Brentano's theory of time consciousness held in the same year. The text deals with a transition from an object-oriented theory of time consciousness to a theory working with time modifications of our intentional relation to objects.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0276229

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.