Počet záznamů: 1  

V hospodě za světové války

  1. 1.
    0472339 - EÚ 2017 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Altman, Karel
    V hospodě za světové války.
    [In a Pub During the World War.]
    Národopisný věstník = Bulletin d’ethnographie. Roč. 75, č. 2 (2016), s. 31-45. ISSN 1211-8117
    Institucionální podpora: RVO:68378076
    Klíčová slova: World War I * pubs * consumerism * everyday life * social life
    Kód oboru RIV: AC - Archeologie, antropologie, etnologie
    https://www.narodopisnaspolecnost.cz/images/NV/NV_2016_2.pdf

    První světová válka neznamenala jen „velkou” historii, ale také ovlivňovala každodenní život obyvatel ve státech, které válčí, to znamená i Českou republiku. Nevyhýbala se ani hospodám různého typu. Válečné bolesti ovlivňovaly provoz v oblasti pohostinství do značné míry. Válka nápadně omezovala služby v pohostinských zařízeních dodávané k náhodnému návštěvníkovi i pro pravidelné klienty, přičemž drastické snížení základního občerstvení, zejména piva a jiných omamných nápojů, stejně jako jiné druhy občerstvení byl nepochybně nejvíce akutní problém. V důsledku různých omezení v provozu pohostinství, válečný konflikt ohrozil existenci a mnoho provozovatelů a vlastníků takových firem, jejichž obchod ztratil svůj smysl a přestal existovat v mnoha případech. Válka také ovlivnila volný čas širokých vrstev obyvatel, a společenský život utrpěl v důsledku dusivé atmosféry, stejně jako hospody a hostince byla přirozená centra společenského života.

    The First World War marked not only the „great” history, but it also entered the everyday lives of the inhabitants in the states at war, that means also in the Czech lands. It did not steer clear of pubs of different kinds. The war sorrows influenced the operation of hospitality establishments to a large extent. The war noticeably restricted the services the hospitality establishments delivered to accidental visitors as well as to regular clients, whereby the drastic decrease in basic refreshments, especially beer and other intoxicating beverages, as well as other kinds of refreshment was undoubtedly the most acute problem. As a consequence of various restrictions in hospitality establishments operation, the war conflict endangered the existence of many operators and owners of such firms whose business lost its sense and ceased to exist in many cases. The war also marked the leisure time of wide layers of inhabitants, and the social life suffered as a consequence of the stifling atmosphere as well, as the pubs and inns were natural centres of social life.

    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0270191

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.