Počet záznamů: 1  

Srovnání střevní mikrobioty myši panonské (Mus spicilegus) a myši domácí (Mus musculus)

  1. 1.
    0471355 - ÚBO 2017 CZ cze A - Abstrakt
    Bendová, B. - Kreisinger, Jakub - Ďureje, Ľudovít - Piálek, Jaroslav
    Srovnání střevní mikrobioty myši panonské (Mus spicilegus) a myši domácí (Mus musculus).
    Zoologické dny Brno 2017: sborník abstraktů z konference 9.-10. února 2017. Brno: Ústav biologie obratlovců AV ČR, 2017 - (Bryja, J.; Horsák, M.; Horsáková, V.; Řehák, Z.; Zukal, J.). s. 27. ISBN 978-80-87189-21-4.
    [Zoologické dny. 09.02.2017-10.02.2017, Brno]
    Institucionální podpora: RVO:68081766
    Kód oboru RIV: EG - Zoologie

    Myš domácí představuje důležitý model v biomedicínském výzkumu, který je však nejčastěji prováděn pouze na laboratorně chovaných jedincích. Ve střední Evropě je myš domácí synantropně žijícím druhem a jako hostitel potencionálně patogenních organismů hraje důležitou roli ve zdraví člověka. Ukazuje se, že laboratorně chovaní jedinci mají odlišné složení gastrointestinální mikrobioty než jedinci z volně žijících populací. V současnosti však neexistují data, které by u myší popisovala efekt synantropie na složení mikrobioty. Proto jsme se rozhodli prozkoumat gastrointestinální mikrobiotu u ferálně žijící myši panonské (Mus spicilegus) a porovnat ji s mikrobiotou u blízce příbuzné a synantropně žijící myši domácí (Mus musculus) ze stejné geografické oblasti.
    K analýze byly použity vzorky od 8 jedinců myši panonské a 4 jedinců myši domácí, které byly získány ze dvou vzájemně sousedících lokalit na východním Slovensku, Drienovec a Čečejovce, v roce 2015. Od každého zvířete byly analyzovány vzorky z více částí střeva (intestinum, caecum a colon) za využití 16s RNA amplikonové sekvenování na platformě Illumina Miseq.
    Z hlediska složení bakteriálního společenstva trávicího traktu jsme pozorovali větší odlišnosti mezi jednotlivými částmi střeva, než mezi hostitelskými druhy. Avšak naše analýzy odhalily signifikantní rozdíly i mezi jednotlivými druhy po kontrole na variabilitu uvnitř střeva. Ty se projevily nejvíce při testech zohledňujících přítomnost či nepřítomnost jednotlivých bakteriálních taxonomických jednotek. Naopak menší mezidruhové rozdíly se ukázaly při testech hodnotících proporční zastoupení bakterií. U obou hostitelských druhů nejvíce dominovaly kmeny Firmicutes (rody Lactobacillus a Oscillospira), Proteobacteria (rod Helicobacter), Bacteroidetes (rody Bacteroides a Odoribacter), Tenericutes (rod Mycoplasma) a Deferribacteres (rod Mucispirillum).

    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0268742

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.