Počet záznamů: 1  

Evidence for a mixed mass composition at the ´ankle´ in the cosmic-ray spectrum

  1. 1.
    0471127 - FZÚ 2017 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
    Aab, A. - Abreu, P. - Aglietta, M. - Blažek, Jiří - Boháčová, Martina - Chudoba, Jiří - Ebr, Jan - Mandát, Dušan - Palatka, Miroslav - Pech, Miroslav - Prouza, Michael - Řídký, Jan - Schovánek, Petr - Trávníček, Petr - Vícha, Jakub … celkem 425 autorů
    Evidence for a mixed mass composition at the ´ankle´ in the cosmic-ray spectrum.
    Physics Letters. B. Roč. 762, Nov (2016), s. 288-295. ISSN 0370-2693. E-ISSN 1873-2445
    Grant CEP: GA MŠMT LG15014; GA ČR(CZ) GA14-17501S
    Výzkumná infrastruktura: AUGER-CZ - 90038
    Institucionální podpora: RVO:68378271
    Klíčová slova: ankle * cosmic rays * mass composition * Pierre Auger Observatory
    Obor OECD: Particles and field physics
    Impakt faktor: 4.807, rok: 2016
    Způsob publikování: Open access

    We report a first measurement for ultrahigh energy cosmic rays of the correlation between the depth of shower maximum and the signal in the water Cherenkov stations of air-showers registered simultaneously by the fluorescence and the surface detectors of the Pierre Auger Observatory. Such a correlation measurement is a unique feature of a hybrid air-shower observatory with sensitivity to both the electromagnetic and muonic components. It allows an accurate determination of the spread of primary masses in the cosmic-ray flux. Up till now, constraints on the spread of primary masses have been dominated by systematic uncertainties. The present correlation measurement is not affected by systematics in the measurement of the depth of shower maximum or the signal in the water Cherenkov stations.


    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0268574

     
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    0471127.pdf01.8 MBCC licenceVydavatelský postprintpovolen
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.