Počet záznamů: 1  

Vliv všímavosti na afektivitu: fenomenologický výklad buddhistické meditace vipassanā

  1. 1.
    0468038 - FLÚ 2017 RIV SK cze J - Článek v odborném periodiku
    Puc, Jan
    Vliv všímavosti na afektivitu: fenomenologický výklad buddhistické meditace vipassanā.
    [Influence of mindfulness on affectivity: a phenomenological interpretation of the Buddhist meditation vipassanā.]
    Ostium – internetový časopis pre humanitné vedy. Roč. 12, č. 4 (2016), s. 1-11. E-ISSN 1336-6556
    Grant CEP: GA ČR(CZ) GA15-10832S
    Institucionální podpora: RVO:67985955
    Klíčová slova: passive synthesis * affection * attention * mindfulness * Husserl * vipassanā * meditation * Buddhism
    Obor OECD: Philosophy, History and Philosophy of science and technology
    http://www.ostium.sk/sk/vliv-vsimavosti-na-afektivitu-fenomenologicky-vyklad-buddhisticke-meditace-vipassana1/

    Studie se zabývá vztahem mezi kultivací pozornosti v buddhistické meditaci vipassanā a fenomenologickou teorií afektivity. Nejprve stručně popisuje způsob, jakým meditace rozvíjí všímavost. Poté tuto zkušenost uchopuje z hlediska Husserlovy teorie pasívní konstituce. V závěru charakterizuje všímavost s ohledem na hranici mezi aktivitou a pasivitou lidského bytí ve světě.

    The paper shows connection between the cultivation of attention in Buddhist meditation vipassanā and the phenomenological theory of affectivity. At first, it shortly describes the way how the praxis of meditation achieves progress of mindfulness. Then, this experience is interpreted from the point of view of Husserl's theory of passive constitution. Finally, it describes mindfulness in terms of the boundary between activity and passivity of human being in the world.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0265947

     
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    2016_J_0468038.pdf892.8 KBVydavatelský postprintpovolen
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.