Počet záznamů: 1  

Hodnocení vegetačních a půdních charakteristik pastvin metodami dálkového průzkumu Země

  1. 1.
    0453813 - ÚVGZ 2016 RIV CZ cze Z - Poloprovoz, ověřená technologie, odrůda/plemeno
    Zemek, František - Fučík, P. - Pikl, Miroslav - Svobodová, M. - Hakrová, P. - Duffková, R. - Novotný, Jan
    Hodnocení vegetačních a půdních charakteristik pastvin metodami dálkového průzkumu Země.
    [Remote sensing methods for assesment of plant and soil pasture characteristics ac influenced by livestock grazing.]
    Interní kód: OT 1/2015 ; 2015
    Technické parametry: Oponentní posudky Ověřené technologie zpracovali Ing. Michaela Budňáková, MZe ČR a Ing. Lubomír Neudert, Ph.D., Ústav agrosystémů a bioklimatologie, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně. Smlouva o uplatnění ověřené technologie byla uzavřena se ZD Krásná Hora nad Vltavou, a.s. dne 9.9. 2015. Tato smlouva je uložena ve VÚMOP, v. v. i. Osoba pro jednání: Ing. Petr Fučík, Ph.D., VÚMOP, v. v. i., Žabovřeská 250, Praha 5 156 27, tel. +420257027208
    Ekonomické parametry: Použití popisované ověřené technologie umožní z dlouhodobého hlediska přesnou kvantifikaci vlivu managementu pastvy na parametry pastevního areálu (půda, vegetace). Průmět zjištěných vazeb je možné využít pro hodnocení konkrétních pastevních areálů nebo je použít jako reprezentativní / srovnávací příklady v problematice parametrů pastvin. Přínos z hlediska hodnocení kvality a dodržování režimu pastvy/kosení v zájmových oblastech (např. LFA, ochranná pásma vodních zdrojů, chráněná území) spočívá v úspoře nákladů na vyhodnocení výše uvedených parametrů pastvin v přibližném objemu cca 4 tis. Kč/ha/rok.
    Grant CEP: GA MZe QI111C034; GA MŠMT(CZ) LO1415
    Institucionální podpora: RVO:67179843
    Klíčová slova: remote sensing * pastures * plant biomass * soil characteristics
    Kód oboru RIV: GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

    Ověřená technologie uvádí postupy pro nepřímé hodnocení parametrů pastevních areálů z hlediska vlivu pastvy skotu na vegetaci a půdu. Technologie spočívá v kombinaci využití pokročilých metod dálkového průzkumu Země (letecké snímkování) s podporou pozemního průzkumu. Uvedené parametry je vhodné na pastvinách sledovat pro nastavení správného managementu pastevních areálů nebo jejich částí za účelem optimalizace výnosů píce (fytomasy), podpory trvale udržitelného rozvoje a snížení případných negativních vlivů intenzivního zemědělského hospodaření na životní prostředí. Popisovaná technologie řeší odhad tří charakteristik pastevních areálů: množství nadzemní fytomasy, potencionální vlhkostní podmínky, plochy s poškozeným vegetačním krytem či půdou a jejich vztah k potenciálním vlhkostním podmínkám. Výsledky odhadu množství fytomasy a ploch narušených intenzivní pastvou na základě dat leteckého laserového skenování a pozemních kalibrací ukazují jednu z perspektivních cest uplatnění nejnovějších a zároveň rychle se šířících technologií DPZ.

    Presented technology (a research result type Verified Technology) brings principles for indirect assessment of pasture plant and soil parameters as influenced by livestock grazing. The technology combines advanced remote sensing methods (aerial photography and airborne laser scanning) with ground survey. Aforementioned pasture characteristics are necessary to monitor in order to set and maintain the proper pasture management for plant diversity, forage yield and abatement of negative impacts of livestock grazing on the environment. The technology enables to quantify three following pasture characteristics: amount of aboveground plant biomass, potential soil moisture conditions, plant / soil damaged areas within a pasture and their relation to potential soil moisture. This technology stands for a promising method in the assessment of livestock–affected plant and soil pasture characteristics from small to large scales.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0254549

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.