Počet záznamů: 1  

Praha u piva

  1. 1.
    0445859 - EÚ 2016 RIV CZ cze B - Monografie kniha jako celek
    Altman, Karel
    Praha u piva.
    [Prague with a beer.]
    1. - Praha: Vyšehrad, 2015. 240 s. ISBN 978-80-7429-525-6
    Institucionální podpora: RVO:68378076
    Klíčová slova: regulars * beer * Prague * pubs * social life * beer culture * culture * city life
    Kód oboru RIV: AC - Archeologie, antropologie, etnologie

    Publikace pojednává o Pražanech, kteří v příslovečné zlaté době štamgastů (tj. od poloviny 19. do půle 20. století) s oblibou popíjeli pivo všech druhů. Za tím účelem vyhledávali hostinské podniky rozmanitého typu, aby se zde díky „pěnivému moku“ stávali pravidelnými, denními hosty neboli štamgasty. V knize je vylíčena historie piva jako nápoje typického pro pražské prostředí, je sledováno utváření místní pivní kultury, zhodnocen je i význam piva při rozvoji společenského života ve městě. Největší pozornost je tak věnována kulturním jevům, které s sebou popíjení piva odedávna přináší, rozmanitým způsobům čepování i konzumace piva, mimořádným výkonům při zdolávání pijáckých rekordů, rozličným excesům i jejich nežádoucím následkům. Sledována je i problematika cen piva, mecenášství a krčemná filantropie. Zvláštní zřetel je kladen na objasnění role piva v procesu komunikace, sbližování a sdružování obyvatel Prahy. Zobecňující pojednání o různých skutečnostech spojených s pitím piva jsou doložena mnoha konkrétními příklady ze života příslušníků širokých vrstev obyvatel české metropole, od aristokracie přes měšťanstvo, střední vrstvy a inteligenci, až po dělníky a deklasované živly.

    The publication discusses the Praguers who proverbial golden age of regulars (from the mid-19th century to the half of the 20th century) that like drinking beer of all kinds. They seek diverse hospitality business type of pubs to be here due to "foaming fluid" became regular, daily visitors or regulars. The book recounted the history of beer as a beverage typical for Prague's environment is monitored by the formation of a local beer culture, appreciation is the importance of beer in the development of social life in the city. The greatest attention is devoted to cultural phenomena that come with drinking beer has always brings so many ways of tapping and beer consumption, outstanding achievements in overcoming drinking-records, various excesses and their adverse consequences. Is monitored and the issue price of beer, patronage and pub´s philanthropy. Particular emphasis is placed on clarifying the role of beer in the process of communication, convergence and pooling Prague residents. Generalizing discussion of the various factors associated with drinking beer as evidenced by many concrete examples from the lives of members of the broad masses of the population of the Czech capital, from the aristocracy over the bourgeoisie, the middle class and intellect, to the workers and declassed elements.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0247923

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.