Počet záznamů: 1  

Vliv aplikace biouhlu na výskyt AOSB

  1. 1.
    0444459 - BC 2016 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Krištůfek, Václav - Diviš, J. - Marečková, M. - Kopecký, J. - Pilsová, A. - Klimešová, B.
    Vliv aplikace biouhlu na výskyt AOSB.
    [Effect of biochar on the development of actinobacterial common scab of potato.]
    Úroda. Roč. 63, č. 3 (2015), s. 74-76. ISSN 0139-6013
    Grant CEP: GA MZe QJ1210359
    Grant ostatní: GA MŠk(CZ) LD13003; GA MŠk(CZ) EE2.3.45.0002
    Institucionální podpora: RVO:60077344
    Klíčová slova: potato * susceptible cultivars * biochar * Streptomyces scabiei
    Kód oboru RIV: GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin

    Ve dvouletém pokusu byl sledován vliv aplikace biouhlu (1 a 2 kg/m2) na výskyt aktinobakteriální obecné strupovitosti (AOSB) u dvou náchylných odrůd brambor pěstovaných na půdě s vysokým výskytem onemocnění. Biouhel způsobil statisticky významný nárůst aktinobakteriální obecné strupovitosti bramboru. Použitý biouhel má relativně vysoký obsah vápníku (1060 mg/kg) a dalších prvků, které mohou změnit některé charakteristiky půdy (např. KVK), a tím se spolupodílet na zvýšení závažnosti onemocnění. K vysvětlení mechanismů účinku biouhlu na výskyt aktinobakteriální obecné strupovitosti bude potřeba dalších experimentů s různými typy biouhlu a s podrobnou analýzou mikrobiálních aktivit.

    In a two-years experiment the effect of biochar application (1 and 2 kg/m2) on severity of actinobacterial common scab of potato was examined by comparing of two susceptible potato cultivars grown on soil with high disease pressure. Biochar application significantly increased actinobacterial common scab severity of potato. The applied biochar contained 1060 mg/kg of calcium and other nutrients, which changed some soil characteristics (e.g. CEC) and might participated in the increase of disease severity. To explain the mechanisms of biochar activities experiments dealing with more types of biochar and using detail microbial analysis are desirable.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0257904

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.