Počet záznamů: 1  

Příprava a hodnocení hroznového moštu se zvýšeným obsahem lignanů

  1. 1.
    0438513 - ÚVGZ 2016 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Balík, J. - Soural, I. - Híc, P. - Tříska, Jan - Vrchotová, Naděžda - Moos, Martin - Houška, M. - Landfeld, A. - Strohalm, J. - Novotná, P.
    Příprava a hodnocení hroznového moštu se zvýšeným obsahem lignanů.
    [Preparation and evaluation of the grape must with increased content of lignans.]
    Výživa a potraviny. -, č. 1 (2015), s. 7-9. ISSN 1211-846X
    Grant CEP: GA MZe QJ1210258
    Klíčová slova: grape must * lignans
    Kód oboru RIV: GM - Potravinářství

    V rámci výzkumného projektu QJ1210258 MZe ČR byly navrženy postupy výroby hroznových moštů s cílem zvýšení obsahu lignanů původem ze suků smrku ztepilého. Po pasteraci takto obohacených hroznových moštů byly hodnoceny jejich senzorické vlastnosti, obsah lignanu 7-hydroxymatairesinolu (dále HMR) a antioxidační aktivita nápojů. U senzoricky pozitivně hodnocených hroznových moštů se obsah HMR pohyboval od 12,9 do 52,7 mg/l. Získané výsledky byly podány formou užitného vzoru a přihlášky vynálezu na Úřad průmyslového vlastnictví.

    Within the framework of the research project no. QJ1210258 of the Agency of the Ministry of Agriculture of the Czech Republic, some technologies of grape musts were suggested that enabled to increase the content of natural lignans originated from wood chips made of spruce knots (Picea abies). Sensory properties, contents of lignan 7-hydroxymatairesinolu (HMR) and antioxidant activity of these enriched grape musts were evaluated after their pasteurisation. For grape musts evaluated with a positive result using the sensory method and enriched with lignans the HMR content ranged from 12.9 to 52.7 mg/l. Results were submitted for a registration as an utility design and a patent.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0241888

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.