Počet záznamů: 1
Sociální a společenské aspekty hostinského prostoru
- 1.0428542 - EÚ 2015 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
Altman, Karel
Sociální a společenské aspekty hostinského prostoru.
[Social and societal aspects of the innkeeper space.]
Folia ethnographica. Roč. 47, č. 2 (2013), s. 139-152. ISSN 0862-1209
Institucionální podpora: RVO:68378076
Klíčová slova: public houses and inns * regular guests * social relations
Kód oboru RIV: AC - Archeologie, antropologie, etnologie
Prostředí hostinských zařízení odedávna bylo do značné míry sociálně a společensky heterogenní, neboť se zde setkávalo množství nejrůznějších lidí z rozdílných vrstev i profesí. Zdejší prostor pak byl do značné míry determinován účelem konkrétního typu hostinského zařízení, ale stejně tak byl poznamenán každodenním životem v nich, přičemž významnou roli zde hráli stálí hosté. Od středověku mnohde existovala místa čestná, která zaujímali vážení hosté, i méně prestižní, určená hostům sociálně níže situovaným. Kmenoví hosté (ovšem pouze solventní) byli považováni za elitu hostinské komunity, stabilní situování místa v prostoru hostinského podniku bylo pokládáno za jejich privilegium. Zvláště stabilizované kroužky zámožných stálých hostů, stejně jako stolní společnosti a také spolky, které mívaly v hostincích svá sídla, zasedaly na místech, pokládaných za "lepší", prestižnější - za závěsem, zástěnou čili ve zvláštní místnosti. Členové těchto kolektivů se pak leckdy přímo podíleli i na výzdobě „svého“ krčemného prostoru.
Environment of the guest facilities have always been largely socially and societal heterogeneous, because there met a number of different people from different social classes and professions. The local area was then largely determined by the purpose of a particular type of inn device, but so was marked everyday life in them, the important role played permanent guests. From the Middle Ages in many places there was a place of honor, which held dear guests, as well as less there were guests socially determined and located below. The tribal guests (but only solvent) were considered the elite hospitality community, stable positioning of the seat in the tavern company was considered to be their privilege. Especially stabilized societies of wealthy permanent guests, as well as table society and societies that used to have their headquarters in pubs, met at places which are considered as "better" and more prestigious - behind the curtain, screen or in a separate room. Members of these groups then often directly participated on the decoration of "their" inn space.
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0233881
Počet záznamů: 1