Počet záznamů: 1  

Vliv chemických podnětů predátora na vývojovou aklimatizaci pohybové výkonnosti kořisti

  1. 1.
    0425682 - ÚBO 2014 CZ cze A - Abstrakt
    Smolinský, Radovan - Gvoždík, Lumír
    Vliv chemických podnětů predátora na vývojovou aklimatizaci pohybové výkonnosti kořisti.
    Zoologické dny Ostrava 2014: sborník abstraktů z konference 6.-7. února 2014. Brno: Ústav biologie obratlovců AV ČR, 2014 - (Bryja, J.; Drozd, P.). s. 183. ISBN 978-80-87189-16-0.
    [Zoologické dny. 06.02.2014-07.02.2014, Ostrava]
    Grant CEP: GA ČR GAP506/10/2170; GA MŠMT EE2.3.35.0026
    Institucionální podpora: RVO:68081766
    Klíčová slova: Thermal biology
    Kód oboru RIV: EG - Zoologie

    Řada organizmů odpovídá na proměnlivost abiotických podmínek prostředí plastickou změnou teplotní citlivosti výkonnostních znaků, tj. aklimatizací. I přes rostoucí počet studií testujících ekologický a evoluční význam vývojové aklimace/aklimatizace, byla většina realizována za absence biotických podnětů predátorů, kompetitorů, nebo parazitů. Na mezidruhové interakce lze celkově nahlížet jako na limity fenotypové plasticity nebo jejího adaptivního významu. Navzdory tomu se zdá, že i přes náklady spojené s aklimací/aklimatizací, společná kombinace abiotických a biotických faktorů může být prospěšná, protože poskytuje přesnější podnět pro adaptivní plastickou odpověď. V tomto příspěvku prezentujeme několik hypotéz týkajících se aklimatizace pohybové výkonnosti za přítomnosti biotických podnětů. Hypotézy jsou testovány pomocí polopřírodního experimentu, ve kterém byly larvy čolků (kořist) vystaveny měnícím se kombinacím teplotních/světelných podmínek a pachových podnětů nymf šídel (predátor). Teorie a empirická data zdůrazňují důležitost mezidruhových interakcí pro pochopení jak adaptivního významu vývojové aklimace/aklimatizace, tak i její úlohy pro koadaptaci termální biologie.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0231531

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.