Počet záznamů: 1  

Micro- and Nanocellular Polymer Foams – Insulation Material of the Future

  1. 1.
    0397742 - ÚCHP 2014 CZ eng C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Nistor, A. - Rygl, A. - Bobak, M. - Sajfrtová, Marie - Kosek, J.
    Micro- and Nanocellular Polymer Foams – Insulation Material of the Future.
    Sborník. Praha: Česká společnost chemického inženýrství, 2013, s. 94. ISBN 978-80-02-02500-9.
    [Konference chemického a procesního inženýrství CHISA 2013 /60./. Srní, Šumava (CZ), 14.10.2013-17.10.2013]
    Grant ostatní: GA ČR(CZ) GPP106/12/P673; MŠk(CZ) CZ.1.05/2.1.00/03.0088
    Institucionální podpora: RVO:67985858
    Klíčová slova: micro- and nanocellular foams * X-ray micro-tomography * impregnation temperature
    Kód oboru RIV: CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
    www.chisa.cz/2013

    In the polymer foam industry, emphasis is placed on improving foam properties and making the production process more sustainable and ecological. By reducing the cell size of polymer foams below tens of micrometres we can improve their heat insulation properties and save material. Such polymer foams are called micro- or nanocellular foams depending on the range of their cell size. Micro- and nanocellular foams can be prepared by pressure induced foaming with high pressure CO2. We studied the influence of the foaming conditions on the final foam structure with the aim of achieving the cell sizes as small as possible, having a narrow cell size distribution and reaching the bulk porosity above 90 %. The foam morphology was analysed by Scanning Electron Microscopy and Atomic Force Microscopy. Some morphology visualisations were also made by X-ray micro-tomography, but these visualisations are not demonstrated in this contribution.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0225384

     
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    SKMBT_C22013102415151.pdf632.7 MBVydavatelský postprintpovolen
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.