Počet záznamů: 1  

Mikrostruktura a tvrdost TiB2

  1. 1.
    0390452 - ÚFM 2013 RIV CZ cze K - Konferenční příspěvek (tuzemská konf.)
    Halasová, Martina - Bača, L. - Šajgalík, P. - Chlup, Zdeněk - Dlouhý, Ivo
    Mikrostruktura a tvrdost TiB2.
    [Microstructure and hardness of TiB2.]
    Víceúrovňový design pokrokových materiálů: sborník doktorské konference 2012. Brno: Ústav fyziky materiálů, AV ČR, v.v.i, 2012 - (Dlouhý, I.; Švejcar, J.; Šob, M.), s. 125-132. ISBN 978-80-87434-06-2.
    [Víceúrovňový design pokrokových materiálů 2012. Brno (CZ), 29.11.2012]
    Grant CEP: GA ČR(CZ) GAP108/11/1644; GA MŠMT(CZ) ED1.1.00/02.0068
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z2041904
    Institucionální podpora: RVO:68081723
    Klíčová slova: TiB2 * hardness * ceramics
    Kód oboru RIV: JH - Keramika, žáruvzdorné materiály a skla

    MOKROSTRUKTURA A TVRDOST TIB2 TiB2 je v čisté formě extrémně tvrdý materiál s vysokým bodem tání. Tyto vlastnosti jej předurčují k využití např. jako pancíř, otěruvzdorná součást nebo jako trysky motorů. Jeho křehkost lze snížit pomocí různých dopantů. Tento příspěvek pojednává o TiB2 s dopanty Ta a Ni v různých poměrech. K pozorování mikrostruktury byly použity SEM a Vickersova tvrdost byla vypočtena z úhlopříček vtisků. V grafu jsou pro srovnání i hodnoty získané přímo univerzálním tvrdoměrem.

    MICROSTRUCTURE AND HARDNESS OF TIB2 TiB2 in its pure form is extremely hard material with high melting point. This behaviour predetermines it to be used as e.g. nozzles, armour or wear parts. It is also very brittle and the effort is to decrease brittleness trough addition of various dopants. This contribution deals with the TiB2 dopped with Ta and Ni in various ratio. For observing the microstructure was used SEM and Vickers hardness was calculated by measuring the diagonals of indents. For comparison the values obtained by machine were shown in graph, too.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0219777

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.