Počet záznamů: 1  

Malakostratigrafie vchodového valu Medvědí jeskyně ve Slovenském ráji

  1. 1.
    0383110 - GLÚ 2013 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Ložek, Vojen
    Malakostratigrafie vchodového valu Medvědí jeskyně ve Slovenském ráji.
    [Malakostratigraphy of the entrance rampart of the Medvedia jaskyňa Cave (National Park Slovenský raj – Slovak Paradise).]
    Zprávy o geologických výzkumech = Geoscience Research Reports. Roč. 2011 /45/, podzim (2012), s. 219-222. ISSN 0514-8057
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z30130516
    Klíčová slova: Slovenský raj * Medvedia Cave * entrance rampart * Holocene * Mollusca * foam sinter
    Kód oboru RIV: DB - Geologie a mineralogie
    http://www.geology.cz/img/zpravyvyzkum/fulltext/zpravy_2011-49.pdf

    Ve vchodu Medvědí jeskyně v NP Slovenský ráj byl odkryt vstupní val, v kterém byla analyzována fosilní malakofauna, malakostratigraficky datována do období v intervalu pozdní glaciál až středověk. Zjištěné malakocenózy zahrnovaly dvě hlavní složky: 1) prvky žijící na holých skalách a 2) lesní prvky z úpatí skalních stěn. V rámci holocénu byla nejvlhčí klimatická fáze doprovázena srážením pěnitce a výskytem vodního plže Galba truncatula ve střední části odkrytého profilu.

    An entrance rampart of the Bear Cave in the Slovak Paradise National Park was exposed by excavation to analyse its fossil malacofauna with the method of malacostratigraphy. The age of determined molluscan fauna ranges from Late Glacial to the medieval period. The snail communities include two main components: 1) open-country species living on bare rocks and 2) woodland fauna at the foot of the rock wall. The peak of humidity within the Holocene is reflected by the dominance of foam sinter deposition and the appearance of the aquatic snail Galba truncatula in the middle section of the excavated section.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0213155

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.