Počet záznamů: 1  

Stanovení termo-visko-elastických vlastností pryže FKM při smykovém zatížení

  1. 1.
    0374058 - ÚT 2013 RIV CZ cze C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Janoušek, Jaromír - Svoboda, Jaroslav - Pešek, Luděk
    Stanovení termo-visko-elastických vlastností pryže FKM při smykovém zatížení.
    [Evaluation of thermo-visco-elastic properties of FKM rubber at shear loading.]
    Dynamics of Machines 2012. Prague: Institute of Thermomechanics AS CR, v. v. i., 2012 - (Pešek, L.), s. 69-78. ISBN 978-80-87012-39-0.
    [Dynamics of Machines 2012. Prague (CZ), 07.02.2012-08.02.2012]
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z20760514
    Klíčová slova: rubber segments * damping element * dynamic behaviour * elastomer modulus
    Kód oboru RIV: BI - Akustika a kmity

    V tomto příspěvku jsou shrnuty výsledky experimentální práce pro zjištění vlivu teploty na materiálové vlastnosti pryžových vzorků VITON (FKM), a to modulu pružnosti a ztrátového faktoru. Dva vzorky pryže byly staticky tlakově předepnuty a zatěžovány cyklicky smykově při řízení dráhy pohybu. Z tenzometrů šroubu byla vyhodnocena statická tlaková síla. Tlakové síly šroubů byly do cca 20kN. Průběhy tlakové síly a zahřátí vzorků byly monitorovány a dále zpracovávány. Naměřená data byla upravována podle budící frekvence. Visko-elastické parametry byly vyhodnoceny z měření z časových závislostí buzení, odezvy a vnitřní teploty.

    In this contribution results of experimental works aimed at the temperature influence on dynamic behaviour of rubber segments VITON (FKM) are summarized, especially the determination of elastomer modulus and loss factor. Two specimens were loaded by static prestress in the normal direction and follow-up track control in the slide. The expression of pressure force was determined. The realized method allowed to reach the pressure force on screws about 20 kN. The course of pressure force and warming of specimen were monitored and evaluated. The processing method was modify for exciting frequency. The visco-elastic parameters were evaluated from measure time course of exciting, response and inner temperature.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0207070

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.