Počet záznamů: 1  

CHARAKTERIZACE NOVÝCH DRUHŮ LAKTOBACILŮ A JINÝCH BAKTERIÍ MLÉČNÉHO KVAŠENÍ Z TRÁVICÍHO TRAKTU SAVCŮ A HMYZU

  1. 1.
    0367771 - ÚŽFG 2012 CZ cze K - Konferenční příspěvek (tuzemská konf.)
    Killer, Jiří - Kopečný, Jan - Mrázek, Jakub - Koppová, Ingrid - Rada, V. - Kott, T.
    CHARAKTERIZACE NOVÝCH DRUHŮ LAKTOBACILŮ A JINÝCH BAKTERIÍ MLÉČNÉHO KVAŠENÍ Z TRÁVICÍHO TRAKTU SAVCŮ A HMYZU.
    VI. Symposium společnosti pro probiotika a prebiotika-sborník přednášek. Praha: ČZU Praha, 2011, s. 10-11. ISBN 978-80-213-2173-1.
    [Symposium společnosti pro probiotika a prebiotika /6./. Praha-Střešovice (CZ), 19.4.2011]
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z50450515
    Klíčová slova: becteria * digestion * mammal and insect
    Kód oboru RIV: EE - Mikrobiologie, virologie
    http://www.probiotika-prebiotika.cz/data/abstrakta--VI-symposium-SPP.pdf http://arl-repository.lib.cas.cz/uloziste_av/UZFG-Y/cav_un_epca-0367771_01.pdf

    Do skupiny probiotik, která jsou zjednodušeně definována jako „potravní doplňky obsahující přesně definované ţivé mikroorganismy mající prokazatelně pozitivní vliv na zdraví hostitele a zlepšující navíc vyuţívání ţivin“, náleţí především kmeny bifidobakterií, laktobacilů a jiných bakterií mléčného kvašení (druhy r. Lactococcus, Enterococcus, Streptococcus), ale také nepatogenní druhy bacilů (např. Bacillus coagulans), dále nepatogenní Escherichia coli, Propionibacterium freudenreichii a eukaryota v podobě některých druhů kvasinek (Saccharomyces boulardi). Zdá se, ţe výzkum probiotik je v současné době zaměřen na jiţ známé druhy především laktobacilů a bifidobakterií. Vzrůstá tedy význam testování probiotických vlastností jiných druhů bifidobakterií a bakterií mléčného kvašení (dále BMK), stejně tak izolace dosud nepopsaných druhů potenciálně vyuţitelných nejen v humánní medicíně, ale také v chovech hospodářských zvířat a v chovech hospodářsky významného hmyzu (včel a čmeláků).
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0202325

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.