Počet záznamů: 1  

Indukovaná rezistence pšenice proti padlí travnímu (Blumeria graminis f.sp. tritici)

  1. 1.
    0356869 - ÚVGZ 2011 RIV CZ cze K - Konferenční příspěvek (tuzemská konf.)
    Věchet, L. - Šerá, Božena - Vrchotová, Naděžda - Kolomazník, K.
    Indukovaná rezistence pšenice proti padlí travnímu (Blumeria graminis f.sp. tritici).
    [Induced resistence of wheat to pokery mildew (Blumeria graminis f. sp. tritici).]
    Biologická ochrana a indukovaná rezistence rostlin k chorobám a škůdcům. Praha: VÚRV, 2010 - (Věchet, L.), s. 30-34. ISBN 978-80-7427-048-2.
    [Biologická ochrana a indukovaná rezistence rostlin k chorobám a škůdcům. Praha (CZ), 25.11.2010]
    Grant CEP: GA MZe QH72117
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z60870520
    Klíčová slova: inducers of chemical origin * inducers of animal origin * inducers of biological-plant origin * wheat * disease severity * effectiveness
    Kód oboru RIV: EH - Ekologie - společenstva

    Induktory biologického a chemického rostlinného a živočišného původu snížily napadení pšenice v přirozených podmínkách padlím travním a to v průměru mezi 35% až 54% závažnosti choroby v porovnání s neošetřenou kontrolou. Nejvíce účinný byl přípravek BION, křídlatka sachalinská, v některém roce glycin betain a kurkuma. V posledním roce pokusů byly vysoce účinné extrakty z netýkavky žlaznaté a kopřivy dvoudomé. Induktory rezistence potvrdily dlouhodobý účinek na snížení závažnosti choroby.

    Inducers of chemical, biological - plant origin and animal origin were used to inducing of wheat resistance to powdery mildew. The best effect had benzothiadiazol (BTH)inducer of chemical origin. From biological inducers ginger and giant knotweed, from animal origin the sample 2 had the best effect. The latest effective on decrease powdery mildew severity had the sample 4 from inducers of biological inducers it was curcuma.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0195278

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.