Počet záznamů: 1  

Vliv constaintu na hodnoty lomové houževnatosti v miniaturních vzorcích pro tříbodový ohyb

  1. 1.
    0353399 - ÚFM 2011 RIV CZ cze K - Konferenční příspěvek (tuzemská konf.)
    Stratil, Luděk - Hadraba, Hynek - Dlouhý, Ivo
    Vliv constaintu na hodnoty lomové houževnatosti v miniaturních vzorcích pro tříbodový ohyb.
    [Constraint effect on values of fracture toughness in sub-sized three point bending geometry.]
    Víceúrovňový design pokrokových materiálů - 2010. Sborník doktorké konference. Brno: ÚFM AVČR v.v.i, 2010 - (Dlouhý, I.; Švejcar, J.; Šob, M.), s. 99-106. ISBN 978-80-87434-02-4.
    [Víceúrovňový design pokrokových materiálů 2010. Brno (CZ), 02.12.2010]
    Grant CEP: GA ČR GA106/08/1397; GA ČR GD106/09/H035; GA ČR(CZ) GAP107/10/0361
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z20410507
    Klíčová slova: sub-sized samples * fracture toughness * the loss of constraint
    Kód oboru RIV: JL - Únava materiálu a lomová mechanika

    Příspěvek stručně popisuje přístupy testování podrozměrných vzorků pro tříbodový ohyb typu KLST. Vzorky typu KLST trpí ztrátou constraintu. Použití bočních vrubů je nezbytné pro získání dodatečné úrovně constraintu a rovinnějšího čela trhliny. V příspěvku je také popisována metodologie pro určování lomové houževnatosti v tvárné oblasti lomu a v tranzitní oblasti přechodu tvárného a štěpného lomu. V jistých zkušebních podmínkách jsou výsledky určené na KLST tělesech srovnatelné s hodnotami určenými na standardních tělesech.

    This contribution briefly describes testing performance of sub-sized three point bending specimen type KLST. The KLST specimens suffer significant the loss of constraint. Side grooving is necessary to obtain additional level of the constraint and to maintain straight crack front. Methodology for testing of the fracture toughness in ductile-to-brittle and ductile area is also described. In certain testing conditions KLST specimens shows results comparable with standard test specimens.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0192657

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.