Počet záznamů: 1
Použití NIRS metody na určení zastoupení vojtěšky a pšenice v žaludku drobných savců
- 1.0345592 - ÚBO 2011 CZ cze A - Abstrakt
Jánová, Eva
Použití NIRS metody na určení zastoupení vojtěšky a pšenice v žaludku drobných savců.
Zoologické dny Praha 2010: sborník abstraktů z konference 11.-12. února 2010. Brno: Ústav biologie obratlovců AV ČR, 2010 - (Bryja, J.; Zasadil, P.). s. 101. ISBN 978-80-87189-07-8.
[Zoologické dny. 11.02.2010-12.02.2010, Praha]
Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z60930519
Klíčová slova: small mammals * NIRS
Kód oboru RIV: EG - Zoologie
http://zoo.ivb.cz/doc/sborniky/sbornik_2010.pdf
Jedním z faktorů ovlivňujících demografii drobných savců je potrava. Proto je také velmi důležitá znalost jejího přesného složení. Klasický rozbor žaludku je velmi zdlouhavý a značná část žaludečního obsahu bývá neurčitelná. Z tohoto důvodu jsem zkoušela vhodnost near infrared spectroscopy (NIRS) na určování podílu určité složky v "obsahu žaludku". Z usušené biomasy vojtěšky a pšenice (určované složky) a několika druhů plevelů (kokoška pastuší tobolka, jetel, pelyněk, smetanka, turanka, srpek a šalvěj) jsem vytvořila po 17 kalibračních vzorcích, kdy objem určované složky tvořil 0-100% objemu a zbytek byl tvořen v různém poměru pleveli. Směs byla dále upravena tak, aby se co nejvíce podobala žaludečnímu obsahu (byla nasliněna a okyselena HCl). Z těchto vzorků byl NIRS metodou vytvořen kalibrační model, pro pšenici byla nejvhodnější oblast 5982-4285 nm, pro vojtěšku 5985-3999 nm. Model velmi dobře odrážel složení vzorku.- korelační koeficient pro pšenici byl 0.9965 a největší odchylka kalibračního vzorku byla 7,6%, vojtěška měla korelační koeficient 0,9981 a největší odchylku -4,1%. Modely budou dále použity pro studium složení potravy drobných savců.
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0186830
Počet záznamů: 1