Počet záznamů: 1  

Louky Bílých Karpat (Grasslands of the White Carpathian Mountains)

  1. 1.
    0332188 - BÚ 2010 RIV CZ cze M - Část monografie knihy
    Hájek, Michal - Hájková, Petra - Rozbrojová, Zuzana
    Vliv změny režimu kosení na druhové složení mokřadních luk.
    [Impact of changes in mowing regime on species composition of wet grasslands.]
    Louky Bílých Karpat (Grasslands of the White Carpathian Mountains). Veselí nad Moravou: ZO ČSOP Bílé Karpaty ve Veselí nad Moravou, 2008, s. 338-345. ISBN 978-80-903444-6-4
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z60050516
    Klíčová slova: fen * grassland * management experiment
    Kód oboru RIV: EF - Botanika

    Prezentujeme výsledky zjištěné experimentální změnou režimu kosení na mokřadních loukách v PR Hutě v Bílých Karpatech. Po přerušení kosení se rychle měnilo druhové složení společenstev cévnatých rostlin a mechorostů a přibývalo konkurenčně zdatných druhů náročných na živiny. Pro udržení současné diverzity je nutné živinami obohacené prameništní louky v Bílých Karpatech pravidelně alespoň jednou ročně kosit. Není však jednoduché stanovit optimální načasování a frekvenci kosení. Z našich výsledků vyplývá, že nastolení dvojího kosení posunulo druhové složení a strukturu vegetace více směrem k ostřicovomechovým slatiništím, tedy k biotopu optimálnímu pro výskyt ohrožených slatiništních druhů rostlin.

    Results of management experiment has shown that in wet grasslands of the Bile Karpaty Mts the abandonment of mowing does not cause a dramatic fall in number of species per plot, because the vascular plant and moss species composition rapidly changes and competitive, nutrient requiring species spread. It is necessary to mow spring meadows enriched by nutrients at least once a year. It follows from our results that mowing twice a year moves the species composition and vegetation structure more to a fen habitat, which is ideal for endangered fen plants and animals.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0177512

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.