Počet záznamů: 1  

Zpráva k projektu Optimalizace superkritické extrakce pro maximální výtěžnost biologicky aktivních látek z rostlin

  1. 1.
    0322059 - ÚCHP 2009 CZ cze V - Výzkumná zpráva
    Sovová, Helena - Sajfrtová, Marie - Pavela, R. - Karban, Jindřich - Bárnet, M.
    Zpráva k projektu Optimalizace superkritické extrakce pro maximální výtěžnost biologicky aktivních látek z rostlin.
    [Report for the Project Optimization of Supercritical Fluid Extraction for Maximal Yield of Biologically Active Substances from Plants.]
    17. - Praha: Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i, 2008. 65 s.
    Grant CEP: GA MŠMT 2B06049
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z40720504
    Klíčová slova: insecticidal activity * supercritical fluid extraction * plants
    Kód oboru RIV: CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství

    Na základě skríninku více než dvaceti rostlin byly jako nejvhodnější zdroje biologicky aktivních látek rozpustných v superkritickém CO2 a účinných vůči modelovým hmyzím škůdcům vybrány saturejka zahradní, kmín kořenný, máta peprná, levandule lékařská a routa vonná. Byly vyhodnoceny letální dávky a protipožerové účinky rostlinných výtažků pro celou řadu rostlin, celkem čtyři druhy hmyzu, a celkem šest variant postupu získávání výtažků. Plynovou chromatografií bylo stanoveno chemické složení výtažků. Složení a účinky výtažků byly navzájem porovnány pomocí dvou nově zavedených postupů.

    Savory, caraway, peppermint, lavander and ruta were selected out of more than twenty plants as the best resources of biologically active substances soluble in supercritical CO2 and effective against pest insect. Lethal doses and antifeedant activity of plant extracts against four model insect species were evaluated. Chemical composition of isolates was determined using GC and GC-MS. Two novel methods were used to examine relation between the composition and the acute toxicity of isolates.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0170420

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.