Počet záznamů: 1  

Polymer Melt Viscosity and Free Volume Interconnection: Comparison Study

  1. 1.
    0319380 - ÚH 2009 RIV GR eng C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Sedláček, T. - Polášková, M. - Pivokonský, Radek - Filip, Petr - Saha, P.
    Polymer Melt Viscosity and Free Volume Interconnection: Comparison Study.
    [Vztah mezi viskozitou polymerní taveniny a volným objemem: srovnávací studie.]
    New Aspects of Heat Transfer, Thermal Engineering and Environment. Rhodos: WSEAS Press, 2008, s. 516-521. WSEAS Mechanical Engineering Series. ISBN 978-960-6766-97-8. ISSN 1790-5095.
    [IASME/WSEAS International Conference on HEAT TRANSFER, THERMAL ENGINEERING and ENVIRONMENT /6./. Rhodos (GR), 20.08.2008-22.08.2008]
    Grant CEP: GA AV ČR KJB208100702
    Grant ostatní: MPO(CZ) 2A-1TP1/126
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z20600510
    Klíčová slova: Polymer Melt Viscosity * Free Volume
    Kód oboru RIV: BK - Mechanika tekutin

    Viscosity and pressure-volume-temperature (PVT) measurements were carried out on selected polymeric materials. Analytical approximation of Simha-Somcynsky equation of state (SSeos) was used to compute free volume parameter from PVT dependencies. Pressure and temperature dependent SSeos free volume parameter was connected with shear viscosity data of polymer melts at appropriate pressure and temperature. Two approach of interconnection of pressure-temperature-dependent viscosity and free volume behaviour were compared. The results indicate similarities of both methods used.

    Na vybraných polymerních materiálech byla provedena měření viskozity a tlak-objem-teplota (PVT). Pro výpočet parametru volného objemu z PVT závislostí byl užita analytická aproximace Simhaovy-Comcyskyho stavové rovnice. Tlaková a teplotní závislost takto určeného parametru byla sdružena s hodnotami smykové viskozity polymerních tavenin pro vhodný tlak a teplotu. Byly porovnány dva přístupy sdružování, výsledky ukazují na podobnost obou přístupů.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0168535

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.