Počet záznamů: 1  

Depth-sensitive characterization of surface magnetic properties of as-quenched FeNbB ribbons

  1. 1.
    0317966 - FZÚ 2009 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
    Životský, O. - Postava, K. - Hrabovská, K. - Hendrych, A. - Pištora, J. - Kraus, Luděk
    Depth-sensitive characterization of surface magnetic properties of as-quenched FeNbB ribbons.
    [Hloubkově citlivá charakterizace povrchových magnetických vlastností rychle chlazených pásků FeNbB.]
    Applied Surface Science. Roč. 255, č. 5 (2008), 3322-3327. ISSN 0169-4332. E-ISSN 1873-5584
    Grant CEP: GA ČR GA102/08/0743
    Grant ostatní: GA ČR(CZ) GA202/06/0531
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z10100520
    Klíčová slova: amorphous and nanocrystalline magnetic materials * magneto-optíc Kerr effect * scanning electron microscopy * depth profile
    Kód oboru RIV: BM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    Impakt faktor: 1.576, rok: 2008

    Surface hysteresis loops of rapidly quenched FeNbB ribbons were measured by the longitudinal magneto-optical Kerr effect. Heterogeneous (crystalline/amorphous) surface layer with the effective thickness of crystalline phase about 3 nm was revealed on the wheel side of the ribbon. The crystalline phase observed on shiny side is magnetically harder and penetrates much deeper into the material volume (up to 1.3um). The surface crystalline phases are the origin of the unidirectional anisotropy observed in the ribbons.

    Povrchové hysterezní smyčky rychle chlazených pásků FeNbB byly měřeny pomocí longitudinálního magneto-optického Kerrova jevu. Na straně kontaktu s válcem byla odhalena heterogenní (krystalicko/amorfní)povrchová vrstva s efektivní tloušťkou krystalické fáze asi 3 nm. Krystalická fáze pozorovaná na lesklé straně pásku je magneticky tvrdší a proniká do mnohem větší hloubky v materiálu (až do 1.3um). Povrchové krystalické fáze způsobují jednosměrnou magnetickou anizotropii pozorovanou v páscích.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0004952

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.