Počet záznamů: 1  

Vliv hnojení systémem CULTAN na obsah sterolů v nadzemní biomase kukuřice

  1. 1.
    0317113 - ÚEB 2009 RIV CZ cze K - Konferenční příspěvek (tuzemská konf.)
    Pavlík, Milan - Pavlíková, D. - Balík, J. - Najmanová, J.
    Vliv hnojení systémem CULTAN na obsah sterolů v nadzemní biomase kukuřice.
    [The effect of fertilizer application system CULTAN on content of sterols in aboveground maize biomass.]
    Sborník ze 14 mezinárodní konference. Praha: Česká Zemědělská Univerzita, 2008 - (Vaněk, T.; Balík, J.; Pavlíková, D.; Tlustoš, P.), s. 151-154. ISBN 978-80-213-1856-4.
    [Racionální použití hnojiv, zaměřené na problematiku výživy a hnojení fosforem. ČZU v Praze (CZ), 27.11.2008]
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z50380511
    Klíčová slova: Zea mays * sterols * nitrogen nutrition * HPLC analyse
    Kód oboru RIV: EF - Botanika

    Výsledky analýz volného β-sitosterolu ukazují jeho rostoucí koncentraci po injektování roztoku hnojiva DAM390 v porovnání s hnojivem dusičnanem ammonným. Koncentrace volného β-sitosterolu v rostlinách rostoucí na variantě ošetřené hnojivem DAM byly zvýšeny více než o 100% během 13 dní po aplikaci hnojiva. Naše výsledky potvrdily vliv podmínek prostředí na změny v obsahu a složení sterolů a úlohu sterolů při regulaci membrán v důsledku měnících se podmínek růstu rostlin.

    The results of free β-sitosterol analyses showed its increasing concentration after injected UAN application in contrast to ammonium nitrate (AN) treatments. The concentrations of free β-sitosterol in plants growing on urea ammonium nitrate solution (UAN) treatments were increased more than 100% during 13 days after fertilizer application. Our results confirmed that sterol interconversions are controlled by environmental conditions and they are involved in the regulation of membrane properties in response to changing growth conditions.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0166848

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.