Počet záznamů: 1  

Partial currents of ion species in an expanding laser-created plasma

  1. 1.
    0316061 - FZÚ 2009 RIV GB eng J - Článek v odborném periodiku
    Krása, Josef - Jungwirth, Karel - Gammino, S. - Krouský, Eduard - Láska, Leoš - Lorusso, A. - Nassisi, V. - Pfeifer, Miroslav - Rohlena, Karel - Torrisi, L. - Ullschmied, Jiří - Velyhan, Andriy
    Partial currents of ion species in an expanding laser-created plasma.
    [Parciální proudy iontů různých částic v expandujícím plazmatu vytvařeném laserem.]
    Vacuum. Roč. 83, č. 1 (2008), s. 180-184. ISSN 0042-207X. E-ISSN 1879-2715
    Grant CEP: GA AV ČR IAA100100715
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z10100523; CEZ:AV0Z20430508
    Klíčová slova: laser ion sources * shifted Maxwell–Boltzmann distribution * temperature * centre-of-mass velocity
    Kód oboru RIV: BH - Optika, masery a lasery
    Impakt faktor: 1.114, rok: 2008

    A novel analysis of ion currents, which is based on the use of shifted Maxwell–Boltzmann velocity distribution, is applied to quantify the properties of expanding laser-produced plasmas into the vacuum. The deconvolution of single-shot ion currents is applied for recovering the partial currents of participating ion species in the measured ion currents in carbon, copper and polyethylene plasmas created by various pulsed laser beams. This method allows determining the plasma temperature, the centre-of-mass velocities of individual charge-states and their abundance.

    Analýza iontových proudů, která je založena na posunutém Maxwell-Boltzmannově rychlostním rozdělení, je použita ke kvantifikování vlastností expandujícího plazmatu do vakua. Dekonvolucí iontového proudu byly získány parciální proudy jednotlivých nábojů částic v uhlíkovém, polyetylénovém a měděném plazmatu generovaném různými laserovými svazky. Použitá metoda umožnila určit teplotu, rychlost těžiště jednotlivých nábojových stavů a jejich množství.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0166097

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.